Til Trønder-Avisa i dag forteller han at han frykter at flere kan dra for å slutte seg til IS.

Øiahals sier at han ble rystet da han i november i fjor fikk vite at den 27-årige kameraten hans fra Levanger var reist til Syria sammen med sin kone. I forrige uke kom meldingen om at den etnisk norske kameraten hans var blitt drept i kamp.

Bestevenn

Onsdag ble det kjent at en annen kamerat fra Innherred hadde reist til Syria og sluttet seg til IS. Kameraten er 31 år, og gikk på videregående skole sammen med Øiahals.

- Vi spilte også sammen på samme fotballag. Han var en av mine beste venner, forteller Øiahals til Trønder-Avisa.

Kameratene havnet i samme miljø, og Øiahals legger ikke skjul på at det ble en del rusmisbruk.

- Det var ingenting med dem som tilsa at de skulle bli ekstremister. Vi var en sammensveiset gjeng som i tillegg til festingen, likte å skru på mopeder og biler, sier han.

Brøt med miljøet

Øiahals brøt med miljøet og flyttet til et annet sted i Nord-Trøndelag. Men han beholdt kontakten med kameratene.

I fjor fikk han høre at 27-åringen hadde konvertert til islam. Noe senere fikk han tilbud om å være med 31-åringen på ferie til Egypt.

- Vi skulle få låne 27-åringens leilighet i Kairo, sier Øiahals som avslo tilbudet.

Han tror 31-åringen på dette tidspunktet allerede hadde begynt å flørte med islam.

Kontaktet politiet

Etter en telefonsamtale med 31-åringen i november i fjor, og etter at det ble kjent at 27-åringen hadde sluttet seg til IS, sier Øiahals at han var så bekymret at han kontaktet politiet.

- Jeg fortalte at 31-åringen og 27-åringen tilhørte samme miljø, og at jeg var bekymret for at også han ville reise, forteller Øiahals. Han fikk bekreftet at politiet hadde hatt en samtale med 31-åringen.

Hans bekymring vokste imidlertid, og Øiahals tok også på et senere tidspunkt kontakt med den lokale lensmannen.

- Vi var flere som hadde dårlige fremtidsutsikter, og som hadde behov for å bryte med miljøet. Dette kan være en måte å søke action og spenning på, antyder Marius Øiahals.

Til Trønder-Avisa uttaler PST at de følger situasjonen og råder folk til å ta kontakt med lokalt politi hvis de oppfatter at personer i sitt nærmiljø radikaliseres.