Marius Øiahals (31) var venn med de to mennene fra Innherred som skal ha knyttet seg til terrororganisasjonen IS. Nå frykter han at også en tredje person i vennekretsen skal dra til Syria for å bli jihadist.

Les også: Kameratene ble IS-krigere

- Akkurat nå er det i hvert fall en person som jeg mener kan ha samme tanker som de to andre. PST bør ta kontakt med denne personen for å hindre at også han drar, mener Øiahals.

Det var Trønder-Avisa som først fortalte historien til 31-åringen.

Han hevder at han har tatt kontakt med politiet og PST før de to andre kompisene dro - uten at noe har skjedd.

- Jeg venter fortsatt på at PST eller politiet skal ta kontakt for å høre hva jeg har å si.

Kommer fra rånermiljøet

Marius Øiahals var i likhet med kompisene en del av rånermiljøet på Innherred. Han er oppriktig bekymret, og frykter det verste etter at den 27 år gamle vennen fra Levanger skal ha mistet livet i den grusomme krigen.

Denne uka ble det også kjent at hans 31 år gamle venn fra Verdal hadde dratt for å kjempe for IS. Alle tre er fra samme omgangskrets.

- Vi var en liten del av rånermiljøet på Innherred. Vi kommer fra et miljø uten fundamentalistiske holdninger, sier Øiahals, som er født og oppvokst i Verdal.

Les også: Kona hyller martyrdøden

Les også: Kommunen bistår de pårørende

Opptatt av krig og våpen

- Hvorfor tror du at en tredje av dine gamle venner vil gjøre dette?

- Fordi at han har vært mye opptatt av krig, våpen og arabisk musikk. Han har dessuten hengt mye sammen med sistemann som dro.

Øiahals flyttet fra Verdal til Kolvereid for noen år tilbake fordi han trengte en jobb. Der fikk han en stilling som bibliotekassistent, men har den siste vært arbeidsledig.

- En skummel utvikling

Det skremmer Øiahals at trønderske IS-krigerne er rekruttert fra hans miljø.

- Det er grusomt. Sørgelig. Jeg skjønner absolutt ikke at de har gjort det. De føler seg kanskje mislykket. Forventningene til livet er altfor høye. Alle skal bli rike og lykkelige, og vi får vite hvor fint og lekkert alt er i dag, særlig gjennom Facebook. Det er en skummel utvikling. Det er ikke sånn verden er, mener Marius Øiahals.