Miljødirektoratet har vedtatt ferdselsforbud fra 1. april i visse områder på Tautra.

Av hensyn til hekkende fugler foreslo Fylkesmannen for et år siden å forby ferdsel på deler av Tautra i perioden 1. april til 15. juli. Dette ble vedtatt av Miljødirektoratet i forrige uke, opplyses det på nettsiden til Fylkesmannen i Nord-Trøndelag.

Ramsarlisten

På 1970-tallet fant man Trøndelags største hekkekoloni av ærfugl og hette- og fiskemåker, i tillegg til en rekke andre mer sjeldne fuglearter. Da moloen og veiforbindelsen kom på slutten av 70-tallet gikk særlig ærfuglbestanden dramatisk tilbake.

Spesielt ærfugl sliter med å øke i antall, og ungeoverlevelsen er gjennomsnittlig lav.

Tautra er på den internasjonale Ramsarlisten over viktige våtmarksområder, og Norge er gjennom internasjonale avtaler forpliktet til å ivareta fuglelivet på øya. Deler av øya er vernet som naturreservat og fuglefredningsområde, med ferdselsforbud i hekketida. Resten av området har dyrelivsfredning uten restriksjoner på ferdsel.

Begrenser friluftslivet

At ferdselsforbudet nå gjelder fra 1. april innebærer en skjerpelse av reglene, siden det fram til i år har vært 25. april som har vært første dag med ferdselsforbud på deler av øya. Fastboende vil, som tidligere, være unntatt fra ferdselsforbudet.

Tautra er mye brukt som utfartsområde, særlig i forbindelse med påska. De skjerpede reglene betyr en begrensning av friluftslivet.

adressa.no har byttet ut bildet til artikkelen. Det forrige bildet viste klosterruinene på Tautra, der det ikke er ferdselsforbud.