Når Levanger feirer sitt 1000-åresjubileum står spansk rødvin og hestebiff på menyen. Jubileumsvinen «Levanger te tusen» er allerede tappet på 9600 flasker.

Som restaurantsjef ved tradisjonsrike Norlandia Backlund Hotell, og ihuga Levanger-patriot, bestemte Knut Strugstad seg for å sette i gang flere tiltak i forbindelse med 1000-årsjubileet på i 2011. En egen Levanger-vin var det første han tenkte på. Deretter kom ideen å kombinere vinen med servering av hestebiff i restauranten på hotellet, ettersom Levanger har lange og gode tradisjoner som handelssted for hest.

– En fantastisk mottakelse og en mengde gode tilbakemeldinger. Det har det vært svært hyggelig å oppleve. Jeg har snart vært 30 år i restaurantbransjen, men aldri har jeg opplevd noe lignende. Helt overveldende, sier Knut Strugstad.

Savnet hesten

Med islandsk kjøkkensjef var det dessuten enkelt for ham å lansere hestebiff-ideen for kjøkkenet. Hàkon Bragi Valgeirsson, med bakgrunn fra Grand hotell i Reykjavik, syntes det var rart at ikke hestebiff allerede sto på menyen.

Knut Strugstad lanserte idéen sin for Øystein Brevik hos vinimportøren Haugen-Gruppen. Han tente umiddelbart, og i løpet av kort tid var flere forskjellige varianter spansk vin sendt opp til Backlund for prøvesmaking.

Skal reise ned

– Det skulle være noe spansk, og det skulle være en vin som var mer enn bare kosevin. Den skulle stå til mat også. Jeg er ingen vinprodusent, men jeg føler jeg er rimelig god til å smake vin mot mat, og jeg synes vi kom frem til et godt resultat, sier Knut Strugstad.

– Du dro ikke selv ned til Spania for å sette sammen (blende) vinen?

– Nei, men jeg har som mål å reise ned til produsenten i løpet av året, svarer Strugstad.

Laget etiketten

Han laget selv et forslag til etikett på sin egen datamaskin, og selv om også profesjonelle krefter ble invitert til å komme med innspill, ble det Strugstads etikettforslag som ble valgt.

– Jeg synes også at navnet på vinen ble bra. «Levanger te tusen» har en positiv klang. Ellers har vi jo en egen evne til å krangle her, smiler Strugstad.

Han sier at vinen stort sett har vært utsolgt siden lanseringe, men nå er det tappet opp såpass mange flasker (9600) at det skal holde en stund.

– Gjennom alle mine år i serveringsbransjen har jeg fått være med på en stor omveltning. For 30 år siden var det nesten ingen som drakk vin, men nå ser vi at brennevinssalget stuper. Folk sitter heller litt lenger med vinglasset sitt. Det har vel egentlig vært en vinrevolusjon, påpeker Strugstad.

Jubileumsakevitt?

–Flere påfunn i løpet av jubileumsåret?

–Vi bør få til noe spesielt til 18.mai, da er det nemlig 185 år siden ble fri fra Tromndheims havn og fikk sin egen bystatus, som den andre byen i trøndelag etter Trondjheim. Jeg holder på å jobbe med en jubileumsakevitt i den forbindelse. Vi får se hva jeg får til, svarer Knut Strugstad.

Foto: LEIF ARNE HOLME
Foto: LEIF ARNE HOLME