Det var i slutten av mars i år at Mattilsynet og politiet fant flere titalls ihjelsultede storfe i et fjøs på Jøa i Nord-Trøndelag.

Da dyrene ble tatt ut av fjøset, talte Mattilsynet hele 92 døde dyr, og avdelingssjefen i Mattilsynet har kalt saken den største dyretragedien i Namdalen noensinne.

Nå viser det seg at Landbruksforvaltningen i Midtre Namdal ikke visste at det var dyr i fjøset hvor dyrene ble funnet. Opplysningen kom frem under en orientering som landbruksforvaltningen ga til landbrukspolitisk talsmann Knut Storberget (Ap) i Overhalla torsdag.

- Mange av oss visste ikke at bonden hadde dyr i fjøset, selv om de var registrert i Mattilsynets husdyrregister. Melkekvoten var solgt, og han hadde ikke søkt om produksjonstilskudd, uttalte leder for miljø- og landbruksseksjonen i Midtre Namdal samkommune, Oddbjørn Riseth Riseth ifølge Trønder-Avisa.

Var bekymret for bonden

Avisen skriver videre at landbruksforvaltningen var bekymret. Ikke for dyrene, men for bonden. Han søkte om landbrukstilskudd i juli i fjor, og fikk dette innvilget. Men søknaden som skulle ha kommet i januar, uteble. Derfor var kommunen usikker på hva som foregikk.

- Vi var bekymret. Ikke for dyrene i fjøset, men for bonden selv. Derfor meldte vi fra til helsevesenet dagen før dyretragedien ble avslørt, sa Riseth ifølge Trønder-Avisa.

LES KOMMENTAR: Marerittet i fjøset

Sikker på at det vil skje igjen

Overfor avisen uttaler Riseth at han er sikker på at det vil skje dyretragedier i norske fjøs igjen. Spesielt blant bønder som driver med sau eller selvrekrutterende kjøttproduksjon kan dyretragedier få utvikle seg, mener han.

- Disse bøndene har verken tankbil eller andre aktører på besøk, hvis de ikke melder inn behov for det. Dermed kan slike ting skje, uten at omverdenen vet hva som foregår, sier Oddbjørn Riseth til Trønder-Avisa.

Adresseavisen har tidligere omtalt en undersøkelse fra Norsk senter for bygdeforskning, som viser at så mange som én av fem bønder har hat mistanke om vanskjøtsel av dyr på en nabogård.