– I dette tilfellet er det klart at kommunikasjonen ikke har vært god nok, sier overlege ved ortopedisk avdeling, Knut Erik Moen Aune til t-a.no.

Stortåleddet

Mannen var henvist fra et annet sykehus til Namsos. Da han kom dit var han innstilt på at det skulle fjernes påleiringer rundt det nederste stortåleddet. Men etter operasjonen viste det seg at mannen i stedet hadde fått et inngrep i form av artrodese – avstiving av ledd. Det vil si at rester av leddbrusk hadde blitt fjernet, før de to leddendene ble fikset enten med skruer eller annet materiale.

Ifølge avdelingsoverlege Aune, er artrodese i dette leddet et vanlig inngrep for å lindre smerter og plager for pasienter med slitasjegikt.

Gått gjennom rutiner

Etter at Fylkesmannen i Nord-Trøndelag mottok klage fra pasienten «på behandling mot sin egen vilje», har sykehuset gått gjennom rutinene sine flere ganger.

– Vi opererer ikke folk som ikke ønsker det. Når noen blir lagt på operasjonsbordet, skal de ha samtykket til det som skal foregå, sier Aune til avisen.

Avdelingsoverlegen mener noe av forklaringen i dette tilfellet handler om at pasienten ble henvist fra et annet sykehus.

– I Namsos konkluderte vi med at en artrodese var den rette behandlingen for denne pasienten. Mannen hadde på sin side forventninger om at han skulle fjerne påleiringer rundt leddet. Det er i kommunikasjonen rundt denne endringen det sannsynligvis har sviktet, sier Aune.

Ikke konkludert

Tilsynssaken ble opprettet av Statens helsetilsyn (Fylkeslegen i Nord-Trøndelag) rett før jul i fjor. I tilsynsbrevet skriver fylkeslegen at det i saker som dette «kan bli aktuelt å vurdere om involvert helsepersonell kan ha brutt bestemmelser i helsepersonelloven.»

Blant spørsmålene fylkeslege Marit Dybdal Kverkild stiller til Sykehuset Namsos, er hvordan pasientens motstand mot inngrepet ble vurdert.

Fylkeslegen jobber fortsatt med saken, og har ennå ikke konkludert.