Førstkommende fredag møtes politiet og Mattilsynet, som da vil komme med sin anmeldelse.

- Vi tar sikte på å avslutte etterforskningen og komme med en konklusjon i løpet av mai, opplyser politiadvokat Amund Sand.

Han sier bonden vil bli siktet for grov overtredelse av dyrevelferdsloven.

- Dette har en strafferamme på tre ås fengsel. I en sak fra Jæren, hvor 1000 griser døde, ble eieren dømt til fengsel i ett år. Dyretragedien på Jøa er en handling som kvalifiserer for streng straff. Dyrevern er av de tingene riksadvokaten sier skal prioriteres, opplyser Sand.

Les også: Største dyretragedie i Namdalen

Visste om tragedien i fjøset

Dyreeieren har i avhør sagt at han verken ga dyra mat eller drikke.

- Vi jobber nå med å sluttføre arbeidet med vår anmeldelse. Vårt fokus er på dyrevelferden, sier avdelingssjef John Bjarne Falch i Mattilsynet.

Han sier de har fått en god del henvendelser i etterkant av dyretragedien på Jøa.

- For oss handler det også mye om hva vi kan gjøre i fellesskap for å unngå slike tragedier i fremtiden.

Ensomme bønder

Falch mener årsaken til at tragedien kunne skje skyldes strukturendringer i landbruket.

- Det er annerledes i dag. Før var det mange som kunne fange opp slike hendelser. Du hadde kårfolk og ektefolk – og naboer som var tett på. I dag er bonden mye mer alene. Dette gjelder spesielt i kjøttfeproduksjonen hvor det er mye mindre besøk av eksterne folk i husdyrrommene. Driver man med melk og svin er det mye oftere besøk på gården som kan fange opp ting, sier Falch.

Kan miste retten på livstid

Bonden på Jøa risikerer også å bli fradømt retten til å drive med dyr resten av livet. Men han kan også få en begrenset karantenetid på fem år.

- Vi har ennå ikke konkluderte i dette spørsmålet, men karantenetid er selvsagt en del av sakskomplekset. Vi vil som sagt komme med vår anbefaling om kort tid, sier Falch.

Politiadvokat Amund Sand sier bonden har erkjent et ansvar for det som har skjedd og har også erkjent straffskyld.

Kreperte før jul

Da politiet sto på fjøstrappa kom grusomhetene for dagen. Hele 92 små og store dyr ble funnet døde på båsen.

Mattilsynet utelukker ikke at de minste kalvene kan ha krepert allerede før jul.

Jøa-bonden skal i avhør ha innrømmet at han visste at det lå døde dyr i fjøset og at resten var i ferd med å krepere. Likevel valgte han ikke å varsle myndighetene.

- Vi har fått en grei forklaring på hvordan han ser på det som har skjedd, opplyser etterforskningsleder Gunn Astrid Øfsti.

Rundballer lå urørt

Det eneste som vitnet om dyretragedien på gården var haugen med rundballer som lå urørt ved veien ovenfor fjøset. Etter bekymringsmeldinger kom Mattilsynet på gården og ba om å få tilgang til fjøset. Da bonden nektet dette måtte de be politiet om assistanse. Det som møtte Mattilsynet og betjentene inne i fjøset skal ha vært ubeskrivelig.

Etterforskningsledelsen har ennå ikke vurdert om andre som bodde på gården skal stilles til ansvar.

- Vårt hovedfokus nå er på bonden og hans ansvar. På generelt grunnlag kan man vel si at man har et ansvar i en strafferettslig sammenheng dersom man vet at dyr lider og at man ikke varsler fra om dette. I denne saken har vi ikke vurdert om andre skal stilles til ansvar. Det er ikke et tema i saken så langt, sier Sand.

Politiadvokaten sier det gjenstår flere avhør i saken.

- Det er viktig å komme til bunns i dette og få et svar på hvorfor det ble som det ble, sier politiadvokat Amund Sand.

Denne haugen med rundballer var ikke rørt siden før jul. Det fikk Mattilsynet på sporet av dyretragedien på Jøa. Foto: ©RICHARD SAGEN;Adresseavisen, Foto: ©RICHARD SAGEN, Adresseavisen, +47 95198665
Det er stille på gården etter at alle dyrene ble hentet ut og lagt i felles grav. Foto: ©RICHARD SAGEN;Adresseavisen, Foto: ©RICHARD SAGEN, Adresseavisen, +47 95198665