Prisen på elektrisitet til husholdninger varierer med hvor i Norge man bor.

I perioden 2009-2013 har den vært lavest for husholdninger i Finnmark med 72,1 øre/kWh og høyest i Nord-Trøndelag med 107,6 øre/kWh. Det er Statistisk sentralbyrå som har analysert tallene. Det skriver Statistisk sentralbyrå (SSB) på sine nettsider.

Leser du denne saken på mobil, scroll nederst for å se den interaktive grafikken.

Sparer 5800 kroner

Dersom man har et årlig strømforbruk på 16 300 kWh utgjør forskjellen i den samlede prisen på elektrisitet mellom Nord-Trøndelag og landsgjennomsnittet omtrent 2 000 kroner på årsbasis. Sammenligner vi Nord-Trøndelag med Finnmark er forskjellen omtrent 5800 kroner.

Den totale prisen settes sammen av kraftpris, nettleie og offentlige avgifter. Det er nettleien som hovedsakelig er årsaken til at det blir store regionale forskjeller. Nettleien varierer på grunn av ulike kostnader knyttet til vedlikehold og utbygging av strømnettet.

Ifølge SSB utgjør strømutgiftene i gjennomsnitt 3,6 prosent av husholdningenes utgifter til varer og tjenester.

Siden det norske kraftmarkedet ble deregulert i 1991, kan forbrukerne selv velge hvilken strømleverandør de vil kjøpe strømmen av.

Følg Adresseavisen på Instagram

Lik adressa.no på Facebook

Følg Adresseavisen på Twitter

Flest velger spotpris

Flest husholdninger velger nå spotmarkedspris (med et fast tillegg) hvor prisen varierer etter markedet hele tiden.

Det har gjennomsnittlig vært en høyere kraftpris i Midt- og Nord-Norge, og det har sammenheng med høyere spotpris i perioder.

Spesielt i 2010 var det ulik ressurssituasjon i ulike landsdeler. Dette kombinert med flaskehalser i nettet, som gjør at en ikke får overført nok kraft fra andre områder i det nordiske markedet til å jevne ut ulikhetene, ga da en høyere pris i Midt-Norge og Nord-Norge enn i resten av landet.

De offentlige avgiftene på kjøp av strøm består av elavgift, avgift til Enova og merverdiavgift. Bortsett fra deler av Troms og Finnmark, har alle fylker lik sats.

Husholdningene i Nord-Trøndelag betalte mest i avgifter, etterfulgt av Sogn og Fjordane og Hedmark i perioden 2009-2013. Nordland, Troms og Finnmark har fritak for merverdiavgift.