Svineprodusentener som fikk påvist resistente gule stafylokokker (MRSA) i besetningene risikerer å gå på en millionsmell. Tapet de pådrar seg fra nedslaktingen til de kan starte opp på nytt kan for enkelte bli uoverkommelig.

- Hvis ikke erstatningene etter vinterens utbrudd blir bra nok er det en reell fare for at de ikke melder fra, advarer landbruksdirektør Kirsten Indgjerd Værdal hos Fylkesmannen i Nord-Trøndelag.

- Vi er helt avhengig av at bønder slår alarm uten fare for sitt eget livsverk, understreker hun.

Ny forskrift

Dette kommer også frem i Fylkesmannen uttalelser i høringen til ny forskrift om kompensasjon for produksjonstap etter pålegg om nedslakting av svinebesetninger grunnet påvisning av LA-MRSA.

Allerede tidlig i forløpet ble Fylkesmannen trukket inn og involvert i hendelsen via Mattilsynets stab. Fylkesmannen bidro både i Mattilsynets stab for å klargjøre problemstillinger opp mot et mulig erstatningsoppgjør, og også på informasjonsmøter som var initiert av Mattilsynet og Norsvin.

- Dette mener vi ga oss mulighet til å få tilbakemeldinger fra involverte parter på viktigheten av at erstatningsoppgjøret er godt nok for at en skal klare å gå på den tunge jobben med avlivning og sanering etter påvist diagnose.

Faller utenfor

Erstatningsordningen etter offentlig pålegg i husdyrproduksjonen gir rett til erstatning for dyr som avlives etter pålegg, dør før slikt pålegg blir gitt, eller dør som følge av pålagt behandling. Når slikt pålegg blir gitt, har eier også rett til erstatning for sanering. Økonomisk driftstap eller produksjonstap i tiden før normalproduksjonen er gjenopprettet er ikke tap som eksisterende erstatningsordninger kompenserer for. Forslaget til forskrift om kompensasjon for produksjonstap etter pålegg om nedslakting av svinebesetninger grunnet påvisning av LA-MRSA, er ment å skulle dekke deler av produksjonstap som dyreeier har fra det tidspunkt da siste dyr i smittet besetning slaktes.

I Fylkesmannens høringsuttalelse heter det at begge ordningene som er tiltenkt å avhjelpe dyreeier økonomisk, i forbindelse med pålegg om nedslakting og sanering på grunn av LA-MRSA, må i sum være så gode at formålet med matlovens krav og forpliktelser blir ivaretatt.

Må være realistisk

- Fylkesmannen registrerer at det er en frustrasjon fra flere dyreeiere imot staten, for at svinenæringen må påta seg såpass store tap, når LA-MRSA ikke medfører produksjonstap, men i først rekke er en humanhelseutfordring, heter det i høringsuttalelsen.

- Vi har møtt bønder som har slaktet besetningen etter utbruddet, og de er ikke fornøyd med satsene for økonomisk kompensasjon. Vi mener imidlertid at de satsene som benyttes må være beregnet ut ifra et realistisk tallmateriale. Det bør være satser som er gode nok for å ivareta evnen og viljen til å melde fra om mistanke til risiko-kontakt med dyrehold eller røktere som er smittet, sier Værdal.

Manglet avbruddsforsikring

Fylkesmannen har også registrert at det er flere foretak i Nord-Trøndelag som ikke har tegnet forsikring mot avbrudd i produksjonen sin, spesielt rettet mot LA-MRSA.

- Dette har naturligvis store økonomiske konsekvenser for de berørte foretak, understreker landbruksdirektør Kirsten Indgjerd Værdal.

Venter på erstatningskrav

Det er Fylkesmannen som skal håndtere kravene om erstatning.

- Vi har ikke fått inn noen søknader ennå, men regner med at de vil komme ganske snart. Dette blir imidlertid en krevende øvelse for mange av de berørte. Svinebøndene er ekstremt opptatt av at saneringen blir vellykket. De er også hissige på å komme i gang igjen, sier landbruksdirektør Kirsten Indgjerd Værdal.