Steinkjer: Denne uka ble fiskereglene klare. 1. juli er datoen for fiskestart, men den som hadde tenkt å fiske i Ogna eller Figga må smøre seg med tålmodighet til neste år.

– Vi har lagt opp til en forsiktig start. Ogna og Figga må kultiveres ytterligere inntil bestandsmålene er nådd. Derfor vil vi vente med gjenåpning av fisket til neste sesong, opplyser fiskeforvalter Anton Rikstad.

Lyktes til slutt

Lakseparasitten Gyrodactylus salaris ble første gang oppdaget i Figga i 1978. To år senere hadde den spredd seg til Steinkjervassdragene. I 1993 var det klart for den første rotenonbehandlingen. Etter fem gyroaksjoner, som har kostet skattebetalerne ca. 50 millioner kroner, ble elvene friskmeldt i 2014. Det er vel anvendte penger ifølge Anton Rikstad.

– En hel generasjon har mistet muligheten til å fiske etter laks i vassdragene. Vi mislyktes gang på gang, men vant kampen til slutt. Dessuten er det et poeng at vi sannsynligvis har hindret at lakseparasitten har spredd seg til de andre lakseelvene rundt Trondheimsfjorden, oppsummerer Anton Rikstad.

Han forteller at det er stor interesse blant lokalbefolkningen for gjenåpningen av frisket.

– Jeg kan ikke gå ute på gata uten at folk stopper opp og spør meg om når fisket kan starte, sier Anton Rikstad.

Klare retningslinjer

Én blant dem som nesten ikke klarer å vente til den magiske datoen for fiskestart er Asgeir Gråbræk i Steinkjer Jeger- og Fiskeforening. Mannen som ifølge ham selv har om lag hundre fiskedøgn i løpet av en sesong, har nesten hele sitt voksne liv levd med gyro og fiskeforbud i Byaelva, som ligger i gangavstand fra der han bor.

– Jeg har ventet og ventet, så jeg klarer å vente litt til, sier han.

På en sliten oppslagstavle ved bredden av Byaelva henger fortsatt restene av en plakat med gyroadvarsel.

– Plakaten ble revet ned samme dag som vi mottok meldingen om at elvene var friskmeldt. Den fliken som henger igjen er en viktige påminnelse av en historie, påpeker Gråbræk.

Nå er han medlem av fiskerådet og deltar i den lokale forvaltningen. Gråbræk viser til de ferske fiskereglene som har klare retningslinjer for desinfeksjon av fiskeutstyret. Døgnkvoten er satt til én laks og kan ikke overføres til andre fiskere. Fortløpende fangstrapportering er en plikt og det skal også leveres skjellprøver fra all laks.

Grunn til feiring

Dessuten skal det samles inn ørestein (otolitter) fra ca. hundre laks. Årsaken til det er at all rogn som er brukt i kultiveringen er fargemerket. Fargekodene kan avleses som avleiringer i øresteinene. Dermed er det mulig å fastslå nøyaktig hvor og når utsettingen er gjennomført. Midtveis i sesongen vil det bli en evaluering. Da kan det bli anledning til å justere kvotene.

– Fisket skal være åpent men strengt regulert, fremholder Gråbræk.

Også han har merket den allmenne interessen for gjenåpningen av fisket.

– Jeg tror alle i Steinkjer fikk med seg den forløsende nyheten at elvene ble friskmeldt for gyro. Nå er fiskerne spente på når de kan begynne å fiske. 1. juli blir magisk. Da skal det feries. Alle som vil skal få prøve seg. Ungdommen vil bli spesielt invitert, sier Asgeir Gråbræk.