Mens grenseverdien for kvikksølvinnhold i fisk er på 0,5 milligram per kilo fisk, hadde en gjedde fra Fossemvatnet en konsentrasjon på 1,23 milligram per kilo.

Analysenteret i Trondheim har målt kvikksølvinnholdet i tre aurer, to gjedder, én lake og én røye fra vassdraget. Bare to fisker hadde et kvikksølvinnhold under grenseverdien.

- Jeg kjenner ikke til at vi har målt så høye kvikksølvverdier før, opplyser Arne Magnus Jensen, fagleder ved Analysesenteret.

- Resultatet er bekymringsfullt, særlig på bakgrunn av at det ikke er kjente utslipp av kvikksølv til vassdraget, sier Anton Rikstad, fiskeforvalter i Nord-Trøndelag.

Han heller til teorien om at kvikksølvet sannsynligvis er blitt transportert luftveien fra forurensningskilder i Øst-Europa.

Landsdekkende advarsel

Mattilsynet har på sine hjemmesider lagt ut en landsdekkende advarsel mot ferskvannsfisk på grunn av kvikksølv. Det blir fremholdt at fisk normalt er noe av det sunneste vi kan spise, men på grunn av miljøforurensning kan visse typer ferskvannsfisk inneholde helseskadelige mengder kvikksølv. Mattilsynet anmoder gravide og ammende mot å spise gjedde, abbor over ca. 25 cm, aure over én kilo eller røye over én kilo. Andre personer bør etter tilsynets retningslinjer ikke spise disse fiskeslagene mer enn én gang i måneden i gjennomsnitt.

- Jeg vil på ingen måte oppfordre folk til å slutte å spise ferskvannsfisk; det er viktig å bruke sunn fornuft, påpeker Anton Rikstad.

Ifølge Mattilsynet får de fleste norske innsjøer det vesentligste av kvikksølvet fra lufta. Av lufttilførselen kommer i størrelsesorden 80 prosent av kvikksølvet fra andre land. I enkelte vassdrag kan det være lokale kilder som er hovedkilden til høye nivåer av kvikksølv. Viktige nasjonale kilder er lokal industri, tannfyllingsmateriale, lokale avløp, boligoppvarming med fyringsolje samt utslipp fra vei- og båttrafikk.

Gjelder kun ferskvann

Fiskeslag som er fiskespisende vil ha høyere kvikksølvinnhold enn fisk som spiser små byttedyr som insekter, muslinger, snegler og krepsdyr. Gjedde er fiskespisende hele livet, abbor går over til å bli fiskespisende når den er ca. 20 cm, mens ørret kan bli fiskespisende i noen innsjøer. Stor, fiskespisende ferskvannsfisk vil derfor ha kvikksølvinnhold som kan overstiger øvre grenseverdi.

- Fisk som overstiger grenseverdien er det ikke tillatt å omsette, og forbrukere skal ikke finne slik fisk i butikk eller restaurant. Alle aktørene har et særlig ansvar for å sikre at regelverket overholdes, dette gjelder både fisker, fiskemottak, butikk og restaurant, fremholder Mattilsynet.

Kvikksølvnivået kan også variere fra fisk til fisk i samme vann. Derfor er det ikke mulig å gi detaljerte råd. Rådene gjelder kun for fisk som er fisket i ferskvann. Oppdrettsfisk og sjøørret kan trygt spises, dette gjelder også sjøørret og laks som har vandret inn for å gyte i ferskvann.