Hvis du er blant dem som har hørt uttrykket geocaching, men ikke helt sikkert vet hva det er – er det en aktivitet som kan sammenlignes med orientering, bare at du finner frem ved hjelp av GPS istedenfor kart og kompass. Postene heter «cacher», og de er plassert ut i store deler av verden.

Ifølge tilhengerne er dette en aktivitet som passer for folk i alle aldre, og på ulike kondisjonsnivåer. Det påstås at alle, også de som liker fjellklatring, seiling, shopping, historie, geologi og arkitektur, vil ha glede av det som er blitt en svært populær aktivitet for mange.

Norges lengste

30. mai åpner Norges lengste rute, eller geocach-trail, som går mellom Namsos og Steinkjer. Løypa har alle vanskelighetsgrader, og er et resultat av et samarbeid mellom geocacherklubbene Odins Ravner, Steinkjer, Hypergjengen, Namsos og Statskog.

– Alle kan delta, og rullestol er ingen hindring. Men de vanskeligste cachene er utfordrende. Her må du beherske både fjellklatring og dykking, sier Stein Rune Hals i Hypergjengen.

Norges største «cach» skal også befinne seg langs ruta, men Hals vil ikke si mer om hva det betyr.

Bruk av naturen

Initiativtakerne mener det passer bra at «trailen» åpner i friluftslivets år, nettopp fordi geocatching er en fin måte å bruke naturen på.

I den anledning stiller Statskog med gratis hytte til de som deltar.

På Geocaching Norges hjemmeside forklarer de hvordan finne en «cache»:

Man søker fram en cache i databasen, enten hjemme eller ved hjelp av en geocacher app på mobiltelefonen, laster koordinatene inn på GPSen eller bruker geocacher appen, rusler ut og finner stedet.