Bare NTNU skaper flere bedrifter enn Hint, ifølge rapport.

Det ferske Forskningsbarometeret har rangert de 20 høyskolene og universitetene i Norge og Danmark som skaper flest nye bedrifter. At NTNU ligger på topp er ikke uventet. Men at lille Høgskolen i Nord-Trøndelag ligger på andreplass er oppsiktsvekkende. Ifølge barometeret skapte Hint i perioden 2010-2014 nærmere seks bedrifter årlig. Storebror Høgskolen i Sør-Trøndelag har klekket ut mindre enn én bedrift i året de siste fem årene.

Les også: Ungdom fosser fram

Satser på innovasjon

- Kjempehyggelig, sier prorektor Hanne Solheim Hansen ved Høgskolen i Nord-Trøndelag.

- Vi legger vekt på å integrere innovasjon og entreprenørskap i utdanningene. Studentene skal ha evne til å være med på innovasjonsprosesser, også om de utdanner seg til sykepleiere.

Mange små mediebedrifter

- Men det virker ikke helt sannsynlig at dere skaper flere bedrifter enn for eksempel Universitetet i Oslo?

- Nei, det er sant. Forklaringen er i hovedsak mediefagene der vi sterkt har oppmuntret våre studenter til å skape sine egne arbeidsplasser. Det gjelder i fagene multimedieteknologi og spill og opplevelsesteknologi. Bedriftene som skapes er små, med typisk én til tre ansatte. Noen av dem lager videosnutter for markedsføring, opplæringsspill for bedrifter og animasjoner, sier prorektoren.

Les også: Ned fra elfenbenstårnet

Antall arbeidsplasser uvisst

Hvor mange arbeidsplasser som består etter alle etableringene, vet hun ikke.

- Generelt går de fleste nystartede bedrifter under i løpet av noen år. Vi vet ikke hvordan det har gått med nyetableringene, sier Hanne Solheim Hansen.

Hun tror at topprangeringen også kan ha noe med ulike kriterier å gjøre.

- Det rimer ikke at vi skal skape flere bedrifter enn for eksempel Høgskolen i Buskerud og Vestfold, som er dobbelt så stor som oss og har tyngde på teknologiske fag.

Les også: Livet etter oljen

NTNU vil mer

På NTNU er rektoren fornøyd med at universitetet ligger helt på toppen.

- Vi er gode på bedriftsetableringer, og det er veldig viktig for oss, sier Gunnar Bovim.

- At vi ligger øverst i Norge er naturlig med vår faglige profil og vårt nasjonale oppdrag. Dette handler naturligvis ikke bare om å skape et antall bedrifter, men bedrifter som skaper arbeidsplasser og verdier. Vi har høye ambisjoner på dette feltet.

God nyhet: Hint-rektor Steinar Nebb gleder seg også over nyheten, men befinner seg i utlandet og sier han ikke har fått satt seg inn i det ferske Forskingsbarometeret. Foto: Leif Arne Holme