Et Boing 737-fly eid av amerikanske myndigheter landet på Værnes lørdag formiddag. Flyet har logoen «United States of America».

- Det er ikke ofte at denne flytypen er i Norge, sier Jens Høilund, kommandørkaptein hos Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) i Bodø.

VIP-transport

Flyet kom fra flybasen Andrews Air Force Base ved hovedstaden Washington DC, og landet på Gardermoen før det dro videre til Værnes. Ifølge kilder skal flyet ha dratt videre til Gardermoen igjen etter noen timer.

Forsvaret har gitt diplomatisk klarering for landingene på Gardermoen og Værnes, men kan ikke opplyse om hvem som befinner seg om bord. Flyet brukes til personelltransport.

- Dette er en VIP-transport, og forsvaret har ikke informasjon om hvem som reiser med flyet, sier Høilund.

Hvem tro du satt i flyet?

Videre til Sverige

Forsvaret gir diplomatisk klarering når fly og fartøyer fra allierte land skal oppholde seg i Norge.

- Å gi klarering er en rutinemessig sak for oss. Det er ofte at for eksempel jagerfly fra det amerikanske luftforsvaret er i Norge på øvelser, sier Høilund.

Etter norgesoppholdet skal flyet videre til Sverige, ifølge Høilund.

Følg Adresseavisen på Instagram!

Fikk tips av flyspottere

Det er Bård Tilseth som sikret bildene av det amerikanske flyet. Han forteller at han dro til Værnes lørdag morgen etter å ha fått tips om at et spesielt fly ville lande.

- Flyet kom inn for landing ganske nøyaktig klokken 09.50. Det ble på flyplassen til rundt klokken 14.30. Jeg er en del av flyspottermiljøet, og det var fra folk i dette miljøet jeg fikk tipset. Det er et sjeldent fly å se på Værnes, sier Tilseth.

- Ingen VIP-biler

Tilseth vet ikke hvem som reiste i flyet, men forteller at han ikke la merke til noe stort sikkerhetsoppbud på Værnes.

- Det var ingen SUV-er eller andre VIP-biler, om jeg skal si det sånn. Det eneste jeg la merke til var at det var to personer ute på flystripa og sjekket flyet før det skulle ta av igjen, sier Tilseth.

Adresseavisen har vært i kontakt med lufthavndirektøren ved Værnes, Lasse Bardal. Han vet ikke hvem som var om bord.

Flyspotter Bård Tilseth fikk seg et uvanlig syn på Trondheim lufthavn Værnes lørdag formiddag. Foto: Bård Tilseth
Ifølge kommandørkaptein Jens Høilund i FOH, skal flyet videre til Sverige etter norgesoppholdet. Foto: Bård Tilseth