Lørdag formiddag ble flyet kongressmedlemmene ankom Værnes i grundig dokumentert av flere flyspottere i Trøndelag.

Bård Tilseth forteller at han fikk tips om at et spesielt fly skulle lande via flyspottermiljøet, men visste ikke hvem som var om bord.

-  Det var ingen SUV-er eller andre VIP-biler på flyplassen, om jeg skal si det sånn. Det eneste jeg la merke til var at det var to personer ute på flystripa og sjekket flyet før det skulle ta av igjen, sa Tilseth til adressa.no lørdag.

Kongressmedlemmer

Lørdag var det vanskelig å få greie på hvem som reiste med flyet. I flyspottermiljøet gikk det en stund rykter om at det kunne være USAs utenriksminister, John Kerry.

Følg Adresseavisen på Instagram!

Følg adressa.no på Facebook!

Dette ble imidlertid fort avvist, selv om Kerry på fredag tok imot Norges utenriksminister, Børge Brende. Dette var riktignok på amerikansk jord.

Svaret på mysteriet er at seks kongressmedlemmer fra det amerikanske underhuset, The House of Representatives, besøkte Stjørdal. De hadde kommet for å inspisere det amerikanske militærlageret Frigården på Lånke.

- Det var en kongressdelegasjon med seks representanter som i disse dager er på rundreise i Norge. De fikk en omvisning som varte et par timer på Frigården, sier distriktssjef for HV 12, oberst Ebbe Deraas.

Lager for tanks og krigsmateriell

Frigården er stedet hvor det amerikanske marinekorpset lagrer sine pansrede landgangsfartøy. I fjor høst ble gammelt materiell fraktet ut av det rundt 30 000 kvadratmeter store lageret, og erstattet av nytt og tyngre pansret materiell.

Blant kjøretøyene som lagres i fjellet er flere pansrede kjøretøyer og tanks, deriblant den tunge stridsvognen av merket M1A1 Abrams.

Ikke annonsert besøk

Ifølge Deraas er det Forsvarsdepartementet som har ansvaret for kongressmedlemmenes rundtur i Norge.

Verken Stjørdal-ordfører Ivar Vigdenes, fylkesmannen i Nord-Trøndelags pressetjeneste, fylkesmannen i Sør-Trøndelags pressetjeneste eller Utenriksdepartementets pressetjeneste har vært informert om besøket.

Lunsj i Stjørdal

Noen som imidlertid ble informert om besøket fra USA, var Grete Sørebø og Stein Sakshaug ved hotellet og restauranten Ersgard i Stjørdal.

De fikk etter besøket overrakt en suvenir av følget hvor logoen til kongressen, The House of Representatives, var inngravert. Sakshaug forteller at gjestene fikk servert god gammel bondekost.

- De fikk smake på pilgrimsuppen vår. Dette er en suppe som er laget på både storfekjøtt og lammekjøtt. I tillegg har den rotgrønnsaker, og byggryn. Den er laget slik den kan ha blitt servert på den tiden passerte mange pilgrimmer forbi her på pilgrimsstien, sier Sakshaug.

Lærte om den norske grunnloven

Til dessert fikk følget, som til sammen besto av 28 personer, servert tilslørte bondepiker. Under måltidet fikk de også en solid dose historie.

- Vi ga gjestene den samme behandlingen som alle gjestene får. De fikk blant annet en grundig innføring i grunnlovshistorien. Dette er jo gården som Eidsvoll-mann Peder Erstsgaard bodde på, sier Sakshaug, som forsikrer at gjestene var fornøyde etter besøket.

Det ble ingen overnatting på kongressmennene. Ifølge flyspotter Tilseth ankom flyet Værnes klokken 09.50, og dro igjen klokken 14.30.

Flyspotter Bård Tilseth fikk seg et uvanlig syn på Trondheim lufthavn Værnes lørdag formiddag. Foto: Bård Tilseth
Grete Sørebø og Stein Sakshaug driver hotellet og restauranten Ersgard i Stjørdal. De fikk æren av å ta imot de amerikanske kongressmedlemmene i helga. Dette bildet er tatt i forbindelse med en reportasje i Adresseavisen i desember 2014. Foto: Vegard Eggen
Kongressmennene spiste lunsj på restauranten Ersgard i Stjørdal. Foto: Jens Petter Søraa
Grete Sørebø og Stein Sakshaug ved hotellet Ersgard i Stjørdal fikk overrakt denne suverniren etter besøket fra kongressmedlemmene. Foto: Ersgard