Nord-Trøndelag politidistrikt fikk ved 16-tiden melding om det som kan være to mulige landminer i Kattmarka i Namsos. Gjenstandene ble funnet i området hvor leirraset gikk i mars 2009.

Forsvaret kommer mandag

Politiet har sendt en anmodning til Forsvaret for å få dem til å undersøke det som er funnet, opplyser operatør Tor Olav Bentzen i Nord-Trøndelag politidistrikt.

- Kommunen har sperret av området, sier Bentzen.

Operasjonsleder Bjørn Haugan i politidistriktet forteller at Forsvaret kommer for å undersøke gjenstanden på mandag.

Metalldetektor

Ifølge Namdalsavisa var det Robin Rene Nekstad Eide fra Ålesund som fant gjenstanden. Han har de siste fire dagene gått i området med metalldetektor. Søndag fant han det han mener ser ut som en landmine.

- Det peip i metalldetektoren, og gjenstanden lignet på miner som jeg har sett på YouTube tidligere. Jeg fikk stesønnen min på sju år langt bort fra området, og så ringte jeg politiet, sier han til adressa.no, og legger til:

- Både kommunen og politiet kom til stedet etter at jeg ringte. Kommunen trodde først det var et rør jeg hadde funnet. De så fort at det ikke var det, sier Nekstad Eide.

Mens han ventet på at området skulle bli sperret av, gikk han rundt sammen med en politikvinne. Da fant han nok en gjenstand, som også lignet på en mine.

Tråkket nesten på

- Den lå i en myr og jeg holdt på å tråkke på den. Halve gjenstanden stakk opp fra bakken. Politikvinnen sendte et bilde av begge gjenstandene til Forsvaret, og vi fikk beskjed om å ikke røre dem mer, sier han.

Ifølge operasjonsleder Haugan var den siste gjenstanden funnet 12 meter fra den andre.

Fant sølvtøy

Nekstad Eide gjorde også lørdag et spesielt funn da han gikk i samme område med metalldetektoren: Dåpsbestikk i sølv.

- Jeg fant ut hvem som eide sølvbestikket, og de ble veldig glade for å få det tilbake, sier Nekstad Eide.

Han har de siste dagene også funnet rundt 100 patroner fra krigens dager i området - noen brukte, andre ikke, forteller han.

Området hvor de mine-lignende gjenstandene ble funnet søndag, er nå sperret. Politiet har også skrevet en plakat hvor de ber folk holde avstand. Foto: Robin Rene Nekstad Eide
Dette var en av de to mine-lignende gjenstandene som Robin Rene Nekstad Eide fant i Namsos søndag. Foto: Robin Rene Nekstad Eide
Robin Rene Nekstad Eide har de siste dagene funnet disse patronene i Kattmarka når han har drevet søk med metalldetektor. Foto: Robin Rene Nekstad Eide