- Det var bare å gå etter lukt og skum. Vi fant død fisk opp til et visst punkt i elva, og ikke ovenfor. Da var kilden funnet, sier fiskeforvalter Anton Rikstad hos Fylkesmannen i Nord-Trøndelag til adressa.no.

Sammen med en krimtekniker var han i Granaelva tirsdag og undersøkte hva som kan ha drept all fiskeørreten i elva.

- Det er landbruksforurensing. Ifølge grunneier er det naturlig gjødsel som har forurenset elva. Det er lov å gjødsle på denne tiden av året, men noe har skjedd slik at for mye gjødsel kom ut ved bekken, sier Rikstad.

Brudd i ledning

Han opplyser at de fant brudd i en ledning grunneier bruker for å få gjødsel ut i åkeren, men at det er opp til politiet å finne ut nøyaktig hva som har skjedd.

- Nå er det lite vi kan gjøre så lenge fisken er død. Men vi må forhindre at utslippet fortsetter. Dette er et sjøørret-vassdrag. Nå er fiskene ute i sjøen og lever i beste velgående, men i august/september kommer de tilbake. Da bør elva være i orden, sier fiskeforvalteren.

- Det er så tragisk

Det var TrønderAvisa som mandag kveld meldte at en innbygger i Inderøy kommune varslet Fylkesmannen i Nord-Trøndelag om at all sjøørret var død i Granaelva.

- Inderøy kommune har brukt masse tid og ressurser på å bygge opp sjøørettbestanden i elva. Det var vellykket, men nå er vi tilbake til start. Det er så tragisk, sier Rikstad.

Granaelva renner fra Granavatnet og ned i fjorden ved Muustrøparken på Straumen.

Han opplyser at det var en lignende sak i samme elv for noen år siden. I tillegg kjenner han til at det samme skjedde i Moldelva i Beitstad.

Krimtekniker Morten Selbekk og fiskeforvalter Anton Rikstad hos Fylkesmannen i Nord-Trøndelag sjekker ut den massive døden av sjøørret i Granaelva. Foto: Leif Arne Holme