Mandag kveld kunne Trønder-Avisa melde at all sjøørreten i Granaelva i Inderøy var død. Tirsdag var representanter fra fylkesmannen på stedet for å undersøke saken.

- Det er landbruksforurensing. Ifølge grunneier er det naturlig gjødsel som har forurenset elva. Det er lov å gjødsle på denne tiden av året, men noe har skjedd slik at for mye gjødsel kom ut ved bekken, kunne fiskeforvalter Anton Rikstad ved Fylkesmannen i Nord-Trøndelag fortelle.

- Veldig trist

Trønder-Avisa har snakket med grunneieren, som overfor avisen beklager på det sterkeste dersom det er utslipp fra hans gård som har forårsaket diskedøden.- Både grunneiere og kommunen har arbeidet over lang tid for å sikre fiskebestanden i elva, så dette er veldig trist. Gården ligger utsatt til med all dyrkajorda i nær beliggenhet ned til vassdraget og vi har alltid forsøkt å utøve stor varsomhet i forbindelse med gjødselspredning, skriver han til avisen på deres henvendelse.

Han viser videre til at gården har en godkjent gjødselplan, og at han nå avventer tilbakemelding fra ansvarlige myndigheter. Han understreker at han tar saken alvorlig.

Kan være brudd

Tirsdag antydet fiskeforvalter Anton Rikstad til adressa.no at det kunne være snakk om et brudd i en rør eller ledning som bonden bruker for å gjødsle åkrene i nærheten. Han understreket at det nå er opp til politiet å finne årsaken.

- Nå er det lite vi kan gjøre så lenge fisken er død. Men vi må forhindre at utslippet fortsetter. Dette er et sjøørret-vassdrag. Nå er fiskene ute i sjøen og lever i beste velgående, men i august/september kommer de tilbake. Da bør elva være i orden, sa Rikstad til adressa.no i går.