40-åringen, som tente på fjøset i Vudduvegen i Inderøy mandag kveld, ble onsdag varetektsfengslet i fire uker i Inntrøndelag tingrett, som var i tråd med politiets begjæring. Den siktede 40-åringen godtok kjennelsen umiddelbart etter den ble lest opp for ham av tingrettsdommer Nina Bratberg.

I fengslingsmøtet nektet 40-åringen straffskyld etter den såkalte mordbrannparagrafen, men erkjente staffskyld for grovt skadeverk.

«Slipp meg, ellers dreper jeg deg»

Under fengslingsmøtet kom det frem at han også er siktet for en rekke andre forhold – for vold mot offentlig tjenestemann, for trusler mot offentlig tjenestemann, for promillekjøring og for å ha unnlatt å stanse for kontroll. Alle disse lovbruddene ble 40-åringen tatt for da han ble pågrepet av politiet samme kveld som brannen, etter å ha blitt forfulgt av flere politipatruljer.

Da tingrettsdommer Bratberg leste opp siktelsen mot ham under fengslingsmøtet, erkjente han straffskyld for alle disse punktene.

Det gikk frem da hun leste gjerningsbeskrivelsen i siktelsen at han sa til en politimann «slipp meg, ellers dreper jeg deg» etter han ble pågrepet ved Koa i Inderøy mandag kveld. Det kom også frem at han sparket en politimann.

Tingretten besluttet å oppheve referatforbudet under fengslingsmøtet, etter at adressa.no ba dommeren vurdere dette.

Sint på fjøseier

Av siktelsen går det også frem at han tente på noe plast og isolasjon i fjøset som gikk tapt i brannen. En verdivurdering som ble fremlagt for retten under fengslingsmøtet, viser at hvis både fjøset og våningshuset hadde gått tapt ville det utgjort en samlet verdi på over ti millioner kroner.

I nabohuset til driftsbygningen bor det to personer. I siktelsen heter det seg at brannen kunne medført tapet av livet til disse to personene.

- Planen min var aldri å ta livet av noen folk, sa 40-åringen under fengslingsmøtet.

Han fortalte at han ikke kjente til om noen var hjemme til nabobygningen til fjøset, men at han kjente til at det bor to personer der.

Disse to personer er bekjente av 40-åringen. Det er i underkant av ti meter fra fjøset til bolighuset.

- Jeg har et godt forhold til de som bor der, sa han under fengslingsmøtet.

Motivet hans for ildpåsttelsen skal imidlertid ha vært at han var sint på en annen person, som er medeier av fjøset, opplyser mannens forsvarer Trond Peder Nilsen.

- Det har han forklart i politiavhør, sier Nilsen.

Allmennhetens rettsfølelse

Politiadvokat Kåre Svepstad begrunnet behovet for fengsling med at det vil være i strid med  allmenhetens rettsfølelse dersom siktede går fri – at vil det skape utrygghet og mangel på tillit til samfunnets rettshåndhevelse. Dette var tingretten enig med ham i.

Svepstad mente også det er gjentakelsesfare.

Under fengslingsmøtet viste Svepstad blant annet til at 40-åringen tidligere er dømt for lignende forhold.

- I hans forklaring sier han at han var usikker på om brannen kunne spre seg. Likevel tenner han på fjøset, sa han.

Svepstad opplyste under fengslingsmøtet at påtalemyndigheten ønsker å holde den siktede fengslet frem til en rettssak mot ham.

Uenig

Både at det er gjentakelsesfare og at det vil være i strid med allmennhetens rettsfølelse å løslate 40-åringen var Trond Peder Nilsen uenig i. Han mente blant annet at man ikke kunne begrunne gjentakelsesfaren med tre branner hans klient startet i Inderøy og Verdal i 2004.

Den gang dømte tingretten han til ti måneders fengsel. Men påtalemyndigheten anket det ene forholdet til Frostating lagmannsrett hvor han ble dømt til to års fengsel etter mordbrannparagrafen.

- Dette er elleve år siden, sa han i retten.

40-åringen har senere, i 2011, blitt siktet etter mordbrannparagrafen etter brann i et rekkehus i Heggvegen i Verdal. Saken ble senere henlagt.

I tillegg er han tidligere dømt for blant annet å ha truet politifolk med drapstrusler.

Politiadvokat Kåre Svepstad begrunnet fengslingen med gjentakelsesfaren. Han viste blant annet til at 40-åringen tidligere er dømt for lignende forhold. Foto: Lorns Bjerkan
Fjøset ble totalskadd i brannen. Foto: LEIF ARNE HOLME
Politiet har siktet en mann etter mordbrannparagrafen. Foto: LEIF ARNE HOLME