Langt opp i fjellheimen, ved Roknesvollen i Levanger, har fire familier fra Afghanistan og Eritrea trukket inn i den lille felleshytten på seteren. Regnskyllet plasker ned utenfor, og uteaktiviteter erstattes med kortspill, men så snart regnet stopper, løper barna ut for å ride på seterens hest. Én av dem er ti år gamle Homa Hussani.

– Det er kjempegøy å ri og bli kjent med dyrene, men det er kattene jeg har lekt mest med. Det er litt annerledes her enn i byen. Det er av og til kaldt og jeg liker ikke fluene, men ellers er det morsomt å være her, forteller Homa, som til vanlig bor på et mottak i Trondheim.

Utedo og ingen strøm

Homa deltar på Ferie for alle, sammen med mamma, pappa og lillesøster på fire år. Mor Lida Hussani sier det var noen på mottaket i Trondheim som søkte på vegne av familien for å bli med på Røde Kors tilbud.

– Vi ble med på denne turen fordi vi ikke har penger til å dra på ferie selv. Vanligvis bruker vi å være hjemme på sommeren. Vennene til Homa forteller alltid om sine flotte ferieturer, og da er det trist at datteren min ikke har noe å fortelle fra sin sommerferie. Derfor er det veldig hyggelig å få være med på denne turen. Her får vi en skikkelig ferie, samtidig får døtrene mine en opplevelse de kan fortelle vennene sine, sier Lida.

Ferie for alle er et gratis ferieopphold Røde Kors tilbyr til barnefamilier som sliter økonomisk, og som ikke kan ta med barna sine på turer og fritidsopplevelser. Oppholdet på Roknesvollen er et prøveprosjekt, hvor hele oppholdet dreier seg om ekte friluftsliv, med utedo og ingen internett eller strøm. Det er første år Røde Kors Trøndelag arrangerer en slik type tur.

– Først var jeg skeptisk til å være her uten strøm og vann, men nå synes jeg det bare er fint her. Det er spennende å bo i trehusene som er her, og jeg liker at det er så rolig på fjellet. Vi ønsker å være med på Ferie for alle neste år også, men da kanskje prøve et annet opphold, forteller Lida.

Les også: Her kan du reise på seterferie i Norge

Flauhet

Ewelina Bernat, rådgiver i Røde Kors Nord-Trøndelag og koordinator for Ferie for alle, forteller at mange familier synes det er tungt og ikke kunne ta med seg barna på fritidsopplevelser.

– Barn som lever i familier med dårlig økonomi har ikke noe å skryte av etter en sommerferie, og barna kan føle flauhet knyttet til det. Det er tabu å si at man ikke har råd til en ferietur. Barn forstår ikke at de er flyktninger og ikke har penger til det som alle andre gjør. De forstår ikke at foreldrene ikke har jobb, eller at de ikke har råd til ferie. Derfor kan det ofte bli vondt for barna som ikke får en skikkelig ferietur, sier hun.

Les også: - Vi må ta vare på mangfoldet

Ett ekstra opphold

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at det i 2013 var 84.300 fattige barn i Norge, og barn med innvandrerbakgrunn utgjør over halvparten av disse. Bernat sier de har hatt stor pågang av søkere i år.

– Vi hadde så mange søkere i år at vi fikk innvilget mer penger til et ekstra opphold. Det viser at det er et stort behov for et slikt tilbud. Likevel måtte vi gi avslag til 15 familier, og det er dumt, sier Bernat, som understreker at Ferie for alle er et tilbud både til norske og utenlandske familier, sier hun.

Utgiftene på feriene blir dekt av forskjellige sponsorer, samt penger fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet.

Les også: - Et paradis for ungene

Press på å skryte

Under oppholdet på Roknesvollen, er tre frivillige fra Røde Kors med på turen. De knipser bilder av aktivitetene barna deltar på for å bevare minnene.

– Familiene får en minnepinne med bildene. Da kan barna ta med seg bildene på skolen, og vise hva de har opplevd i ferien, forteller Odd Arne Rikardsen, én av de frivillige.

Han og frivilligleder Lena Glømmen synes det er trist at barnefamilier ikke har råd til en ferietur.

– Det er et ekstremt press på det materielle, og på det å skryte av ferien sin. Det er ikke lenger nok å ta seg en liten tur. Det skal ikke mye til før man ikke har råd til en storslagen ferie, sier Glømmen.

– Kjøpepresset er blitt sterkere, og dette gjelder også for ferieturer. Det er ofte økonomisk vanskelig for våre nye landsmenn. Gjennom denne turen kan vi vise dem hvordan de bruker naturen, og at den faktisk er gratis, legger Rikardsen til.

Om et like primitivt opphold blir gjennomført neste år, er fremdeles ukjent. Glømmen sier at årets prøveprosjekt har gått langt bedre enn forventet.

– Vi har blant annet fisket, grillet mye, koset med dyrene, gått tur, hatt bålstund og kurs i førstehjelp. Alt har gått veldig bra, så kanskje det blir et lignende opphold neste år også, sier Glømmen.

Gøy med ridetur: Noe av det morsomste Homa Hussani har gjort på ferieturen, er å ride hest. Foto: Leif Arne Holme
Ferieaktivitet: Frivillige Lena Glømmen og Odd Arne Rikadsen understreker at de er en gjeng på tur, og at alle har blitt gode venner i løpet av Roknesvollenoppholdet. Foto: Leif Arne Holme
Tabu: Rådgiver i Røde Kors Nord-Trøndelag, sier det er vondt for barna og ikke få oppleve en skikkelig ferietur. Foto: Leif Arne Holme