Kvinnen i 40-årene måtte overnatte i terrenget etter å ha gått tom for krefter, opplyser innsatsleder Ole Kristian Heimstad ved Verdal lensmannskontor.

- Hun skulle opp til toppen på Hermannssasa, og underveis har hun gått tom for krefter på grunn av varmen og blautmyra. Det gjorde at hun ble liggende i terrenget, sier Heimstad til Adresseavisen.

Funnet med Røde Kors-app

Heimstad sier at kvinnen ble lokalisert gjennom en app fra Røde Kors, som gjorde at de kunne spore mobiltelefonen hennes. Det ble benyttet et privat helikopter fra Midtnorsk Helikopterservice for å hente henne. Like før klokken 10 søndag var kvinnen fløyet ned til Verdal.

- Hun var dehydrert og utmattet på grunn av varmen, men ellers i bra form. Hun kom seg straks hun fikk noe å drikke og spise, sier Heimstad.

Han sier at kvinnen hadde vært ute siden 11-tiden lørdag formiddag, og hadde gått tom for vann. Kvinnen ble kjørt hjem etter eget ønske, ifølge innsatslederen.

Utviklet selv

Bjørn Åge Fjeset i Røde Kors i Nord-Trøndelag sier at det er to gutter i Røde Kors som har utviklet mobilapplikasjonen som ble brukt til å finne kvinnen.

- Når vi skriver inn telefonnummeret til den savnende, så sendes det ut en SMS til vedkommende. Der står det at du er savnet, og du blir bedt om å trykke på en lenke, sier Fjeset.

- Hvis den savnedes mobil da har datadekning, så tar det bare noen sekunder før vi får opp posisjonen i vårt kart, sier han.

Fjeset sier at app-en brukes av Hovedredningssentralen både i Sør- og Nord-Norge, og er i bruk hver dag.

- Hatt mange oppdrag

Hovedredningssentralen i Sør-Norge ga tillatelse til at det kunne brukes et privat helikopter under aksjonen, noe som ifølge redningsleder Ola Vaage skyldes at ordinære mannskaper trengte hvile.

- Vi har hatt mange oppdrag i det siste, så vi lot Sea King-mannskapet få hvile, sier Vaage.

Søndagens aksjon skjedde kun timer etter at svensk politi hentet ned en bærplukker som gikk seg vill på svensk side av Skalstufjellet. Lørdag morgen ble det igangsatt en større leteaksjon etter en bærplukker som forsvant i Meråker, han ble hentet ned av helikopter lørdag ettermiddag.

Kvinnen ble hentet ned med et helikopter fra Midtnorsk Helikopterservice. Foto: LEIF ARNE HOLME
Politi og Røde Kors venter på helikopteret med den utmattede bærplukkeren. Foto: LEIF ARNE HOLME