- Vi har mer enn nok å gjøre nå. Folk kommer hjem fra ferie og finner etterlatte dyr og fugler i hagene sine, forteller Hege Wensell i dyrebeskyttelsen i Trondheim.

Etterlater tropiske fugler

Ifølge Wensell var fjorårets sommer ille.

- Og det er langt i fra noe bedre i år. Vi har så lite plass og så mye å gjøre at vi nesten ikke greier å bistå med hjelp der hvor det er mest akutt.

Akkurat nå har dyrebeskyttelsen fullt opp av katter og kattunger, men også andre etterlatte dyr og fugler trenger et hjem.

- I det siste har vi fått inn mange tropefugler. Både parakitter og undulater. Folk kommer med fuglene til oss etter å ha funnet de flygende ute, sier Wensell.

Sloss med en kråke

Dette gjør henne oppgitt.

- De tropiske fuglene blir ofte hakket på av kråker og er et lett bytte for mange andre dyr. De er fargerike og skiller seg dermed veldig ut og i tillegg er de ofte dårlige til å fly.

Dvergpapegøyen Josephine er en av de tropiske fuglene som har blitt levert inn til dyrebeskyttelsen.

Hun sloss med en kråke da hun ble funnet i Grilstadveien på Ranheim i mai. Nå leter dyrebeskyttelsen etter eieren hennes, men hvis ingen melder seg ønsker hun seg et godt hjem blant fuglevante folk.

Ingen savner dem

Wensell tror en del av eierne er uheldige og mister fuglene under utlufting og lignende.

- Men en del lar nok også bare fuglene fly av gårde med vilje, eller de lar være å bry seg om de mister dem.

- Det er ganske stusselig at folk får seg til å gjøre slikt.

Ifølge Wensell hender det nesten aldri at folk etterlyser savnede fugler hos dyrebeskyttelsen.

- Det er veldig trist.

Må finne en løsning selv

Wensell forteller at dyrebeskyttelsen selv ikke har mulighet til å oppbevare fuglene som blir funnet.

- Vi har en brakke og den er full av katter, så det utgår naturligvis å ha fuglene der.

- Vi må derfor be privatpersoner som finner tropiske fugler om å finne løsninger for dem selv.

Fellesferien er verst

Hun håper og tror at august blir en god måned for omplassering av både fugler og dyr.

- Fellesferien har vært svært hektisk for oss. De fleste forbinder den med noe positivt. Vi i dyrebeskyttelsen forbinder den derimot med skrekk. Det er kaos her da. Mange forlater dyrene sine før de drar på ferie.

- Jeg håper derfor folk som har et stort hjerte for dyr vil ta i mot et nytt familiemedlem når ferien er over i august. I fjor fikk vi omplassert mange dyr denne måneden.

Hun oppfordrer generelt folk til å ta ansvar når de velger å skaffe seg et dyr eller en fugl.

- De har ikke valgt oss. Vi har valgt dem. Det nytter ikke å ringe til oss i dyrebeskyttelsen når man er lei og ikke orker mer. Vi må prioritere å ta i mot hjemløse dyr.

Dvergpapegøyen Josephine ble funnet på Ranheim i mai. Foto: Dyrebeskyttelsen
De aller fleste dyrene dyrebeskyttelsen omplasserer er katter. Denne kattefamilien ble funnet på Markaplassen på Vikåsen i dag. - Dersom ingen eier melder seg vil alle sammen trenge nye, trygge hjem, sier Solveig Marie Johnsen i Dyrebeskyttelsen. Hun var med og hentet Millie, Miro, Merlin, Mico og Mea i dag. Inntil videre bor de hjemme hos Johnsen. Foto: Dyrebeskyttelsen