Alle andre på festen kom i dongeribukse og ullgenser, og hadde medbrakt pledd. Jeg skjønte straks hvorfor. Det ble nemlig kaldt ganske tidlig på kvelden, veldig kaldt. Og jeg har da lært.

Men etter lengre finværsperioder med høye temperaturer og mye sol får jeg fortsatt en fornemmelse av at det er sånn det er her hele tiden. Jeg venner meg straks til sommerlige fasiliteter som å spise utendørs, gå uten sokker og ha dører og vinduer på vidt gap. Derfor er det like overraskende og skuffende hver eneste gang varmen tar slutt, det føles helt ulogisk å plutselig skulle våkne til ensifrede temperaturer, grått lys og regnbyger etter flere dager med strålende sommervær. Kan nesten ikke tro det, at jeg må på med sokker og allværsjakke igjen, når det så nylig har vært sydenvarme og sol som ga meg fregner. Men sånn er det her – værskiftene er markante og kjappe. Og derfor har jeg fortsatt litt problemer med å planlegge grillfester i lang tid i forkant, i alle fall de du har tenkt skal være sånn det skrives om i diverse magasiner og aviser. Sommerlige grillfester er liksom de med folk på terrassen eller i hagen kledd i tynne sommerklær. De hvor ingen behøver å trekke innendørs i løpet av natten fordi det blir for kaldt eller for vått.

Grillfester i Trøndelag er altså som regel litt annerledes. For mens det er utenkelig for folk på Østlandet å arrangere grilling på dager med regn og temperaturer under 10, er det ikke været som stopper trøndere. Grilling blir det uansett! Her tar vi på oss fleecegenser og allværsjakke, eller i beste fall fleece og jakke over den florlette sommerkjolen. Den henger på inne som ute, for når det begynner å bli for kaldt å spise flintstek i hagen, trekker folk inn og fortsetter der. Og da har det gjerne blitt like kaldt innendørs som følge av at dørene har stått vidåpne mens folk har vandret ut og inn. Det gjør ingenting, det viktigste er å møtes, tross alt. Maten er i alle fall varm – det får holde.

Det skal være litt kaldt ut på natta når vi griller, og lette sommerklær er ikke nødvendigvis det naturlige antrekket. Jeg har vent meg til det også.