Mannen hadde vært ut på et utested sammen med en del venner. Han forklarte i retten at han hadde drukket alkoholfritt øl, siden han ikke drikker alkohol. Han hadde drukket fire halvlitere med alkoholfritt øl før han skulle kjøre vennegjengen hjem. Han skal ikke ha følt at formen hadde endret seg etter han drakk ølene.

Ga utslag

Etter å ha kjørt en kort distanse ble han stoppet i promillekontroll av politiet. Han måtte blåse, og måleapparatet ga utslag. Politibetjenten som stopper tiltalte sa at han ikke virket beruset da han ble stoppet, verken i tale, gange eller alkohollukt.

Bare en prøve analysert

Mannen ble tatt med inn for blodprøve. Det ble tatt to prøver, men prøve nummer to manglet identifikasjonsnummer da Folkehelseinstituttet fikk den tilsendt. Prøve nummer en ga et utslag på 1,82 en halvannen time etter kjøringen fant sted. Nummer to ble ikke analysert.

Virket ikke beruset

Namdal tingrett påpekte at de ikke hadde noen muligheter til å fastslå om den første prøven var feil. En promille på 1,82 vil gi ytre synbare trekk på beruselse, og politibetjenten som vitnet i retten var klar på at tiltalte ikke virket beruset.

Retten mente at beviskravet i en straffesak skal være strengt, og at de vurderte situasjonen slik at bevisene ikke var sterke nok til å dømme han for promillekjøring.