LES OGSÅ: - 200 millioner må spares uansett

De følte at de ikke fikk fulgt opp mor og barn slik de ønsket på vaktene sine.

Dette er bare en av historiene som ansatte ved fødeavdelingen ved St. Olavs Hospital har fortalt når de har evaluert sommerens ferieavvikling.

Jordmødrene har et helt annet bilde av situasjonen ved føden enn det sykehusledelsen har forsøkt å tegne i sin oppsummering til Helsetilsynet. Nå vil de korrigere dette bildet. De mener det blir for snevert å lage en evaluering basert på dødelighet og alvorlig sykelighet.

- Provosert

Tillitskvinnene blant jordmødrene har 20 sider evaluering - der jordmødre og barnepleiere med egne ord forteller hvordan de har opplevd sommerferieavviklingen.

- Vi er provosert. Dette er et materiale som vi har sendt til synkehusledelsen. Men det gjenspeiles ikke i oppsummeringen som er sendt Helsetilsynet. Sommeren har overhodet ikke gått greit, sier tre sentrale jordmødre - hovedtillitsvalgt for jordmødrene ved St. Olavs og Orkdal Ann Cicilie Erbe, leder for Den Norske Jordmorforening i Sør-Trøndelag Unn Dahlberg, og styremedlem Tone Selmer-Olsen.

Provoserte jordmødre

Tirsdag avviklet jordmødrene et styremøte. Det munnet ut i et brev til direktør Gunnar Bovim, der de kommer frem med sitt syn. Der varslet de at de vil komme med en egen evaluering knyttet til både sommerferieavviklingen og situasjonen generelt ved fødeavdelingen.

De er provosert av at det i oppsummeringen brukes en beskrivelse som «plunder og heft» om jordmødrene og barnepleiernes situasjon.

- Det er en bagatellisering, sier de tre.

Ikke mor og barn-vennlig

Natt- og helgestenging av Føde øst anser de som det største problemet - større enn at de må ta hånd om fødende fra O rkdals-regionen.

- Det er ille at vi må flytte pasienter fra rom til rom. Vi bruker enormt med ressurser på dette, det er ressurser vi i stedet kunne brukt på oppfølging av mor og barn, sier Ann Cicilie Erbe. Hun mener at kriteriene for overflytting fra fødeavdelingen til barselavdelingen ikke lenger alltid blir fulgt.

Tone Selmer-Olsen er enig:

- Mor og barn-kontakten hud mot hud som er så viktig den første tiden, brytes på grunn av flyttingen. Vi har fått rapporter på at d ette skaper problemer for ammingen. Vi er ikke et mor og barn-vennlig sykehus, slår hun fast.

Riene stanser ved flytting

Jordmødrene påpeker at det er mange slike prosedyresvikt som ikke er så lette å måle, men som likevel er svært viktige.

- Flytter vi ei dame under en fødsel, skaper det ofte stress og uro. Dette kan få riene til å stanse, og påvirke hele f ødselsforløpet. Slikt stress kan påvirke hvordan ungen har det i magen, forklarer Unn Dahlberg.

Jordmødrenes initiativ munner ut i et krav om at sykehuset gjenåpner Føde øst på natt og helg.

- Vi har nå på plass en bemanningsplan som kan drifte begge avdelingene. Vi mener derfor Føde øst kan være åpen hele tiden, sier hovedtillitsvalgt jordmor, Ann Cicilie Erbe.

Foto: KJELL A. OLSEN