D.D.E. er jobben vår - Man skal ta godt vare på det man lever av. Det har med stolthet å gjøre, fastslår gjengen i DDE som nå feirer 15 år med 15 kjente slage en en ny låt. Foto: KRISTIN SVORTE

En slik milepæl har de nådd nå. I høst er det 15 år siden Namsos-gjengen sto på scenen som D.D.E. for første gang, og det f eirer bandet med livealbumet «15 år live».

Som selvsagt inneholder 15 låter tatt opp på 15 ulike steder og konserter rundt om i landet. Og med en ny låt på plata som supplerer de gamle kjenningene, «15 år».

- Det er lang tid, men samtidig har det gått så fort at vi knapt har rukket å fordøye inntrykkene, kommenterer Frode Viken.

Men det har ikke gått så fort at de ikke har rukket å tenke jubileum, for liveplata til 15-årsjubileet begynte de å planlegge g anske kort tid etter 10-årsjubileet.

- Vi er først og fremst et liveband, men har ikke gitt ut noe livemateriale siden 1995. Det betyr at alt D.D.E. har gjort etter et - alt fra «Det går likar no» og utover - bare finnes på plate, og det ville vi gjøre noe med, forteller Bjarne Brøndbo.

Og tilføyer at de har tatt opp «utallige» konserter på «utallige» steder de tre, fire siste årene.

- Så vi hadde så mye å velge blant, at vi uten problem kunne satt sammen flere andre liveplater med opptak fra andre konserter, uten at kvaliteten hadde blitt dårligere.

Hvor mange konserter de har spilt opp gjennom årene som ikke er blitt dokumentert, tør de ikke ha noen formening om. Bjarne og Frode nøyer seg med å konstatere at det i hvert fall er blitt mange reisedøgn på kryss og tvers av Norge.

- Det er jo ikke bare flaks at vi er her fortsatt, vi har jobbet hardt for det. D.D.E. er jobben vår, og du bør ta godt vare på det du lever av. Det har med stolthet å gjøre, fastslår Bjarne og Frode.

Lønna har de fått i form av over millionen solgte plater og fullpakka konsertlokaler. D.D.E. er det mest folkekjære Musikk-Norge har, men langt fra noen kritikeryndlinger.

- Vi er ikke nyskapende. Vi er fest, og du får ikke noe kred for folkelig mainstream. Det får vi bare tåle, vi er ganske avslappet d er, sier Frode.

Før han innrømmer at det vel har føltes litt urettferdig fra tid til annen. Når D.D.E. i morgen setter strek for årets turné med en konsert i Oslos storstue, Oslo Spektrum, står for øvrig Thomas Brøndbo, lillebroren til Bjarne, på scenen i NRK-programmet «Lyden av lørdag».

- Nesten flaut, men jeg har ikke sett programmet ennå. Vi har vært så opptatt og ikke minst sjølopptatt at det ikke er blitt noe av. Men lørdag synger Thomas en av Frode og Rolf Mokkelbosts sanger, «Som skrift i sand», så det blir jo spennende. Men da har jo vi fest i Oslo Spektrum, så jeg får heller prøve å fange opp Thomas litt seinere, sier Bjarne som for bare to uker siden skapte liv og røre i Høyskoledalen med D.D.E.

- Det var helt vanvittig morsomt, med 7000 mennesker som klappet og kunne tekstene. Det er noe helt spesielt med konserttelt, og jammen om jeg ikke tror den må være på vår Topp 5-liste gjennom tidene, stråler Bjarne og røper at konserten i høyskoleparken faktisk var deres første i Uka-sammenheng.

- Studentsteder har ikke vært vår arena, fordi mange studenter har hatt et slags elsk-hat-forhold til oss.