Det gjentar seg neppe når han spiller tributekonsert på Blæst lørdag. Det var 21. juli 1977 at et relativt ukjent Sex Pistols gjestet Studentersamfundet i Trondheim. En konsert det går sport i å skryte på seg deltakelse i. Enkelte har imidlertid fått dokumentert sitt oppmøte, om enn ikke etter eget ønske. Ordet på byen er at Sola Johnsen fikk husarrest i ei uke, etter å ha blitt avbildet i et ukeblad mens han viste fingeren under konserten. Sola selv kjenner historien som går, men justerer innholdet en smule.

Slapp ut etter en dag

- Jeg tror ikke jeg visste hva fingeren var en gang på den tiden, jeg hadde nettopp fylt 14. Men det er et tøft bilde, der jeg har et kamera i hånden. Jeg tok masse bilder av Sex Pistols den kvelden, en hel film. Dessverre virket ikke blitzen, så det ble ikke et eneste brukbart bilde, ler Sola. Så fikk han heller ikke husarrest en hel uke. - Jeg slapp ut etter en dag. Men det var vanskelig å få trommesett etterpå.

Spår full scene

Lørdag kveld inntar den nye konstellasjonen 7 Pistols scenen på Blæst. Bandet består av Sola Johnsen, Truls Lorentzen, Vemund, Asgeir og Øyvin Engan, Jørgen Nøvik, Marius Forbord og Jan «Jazze» Sigurd fra Svartlamon Hardkor. De skal spille Sex Pistols-klassikeren «Never Mind the bollocks» spor for spor, i sin helhet.- Tidvis kommer det til å være like mange på scenen som i salen. Alle kan jo låtene deres, og vil synge, spår konsertbooker Kim Aasli på Blæst. I tillegg vil Sex Pistols-dokumentaren «the Filth and the Fury» vises før konserten for å sette stemningen. Pønkeveteranen Erik Ingebrigtsen skal spille skiver når bandet går av scenen.

Ble slaktet

Det hører med til historien at Adresseavisen slaktet Sex Pistols-konserten i 1977, og levnet ikke pønkbandet mye til framtid i musikkbransjen. Sex Pistols eksisterte i kun 26 måneder, og lagde bare ei plate. Likevel satte de varige spor i den internasjonale musikkhistorien, slik de også gjorde i Trondheim. Men alt dette, og mye mer, kan du lese om over fire sider i Adresseavisens lørdagsbilag UkeAdressa i morgen. «Never mind the Bollocks Here`s 7 Pistols!» på Blæst lørdag kveld, konsertstart kl 22 presist. Filmvisning i forkant, og pønke-DJ etterpå.

Første pønkegjeng i byen: Sola Johnsen fremst til venstre, iherdig frampå med foto-apparatet som dessverre ikke hadde fungerende blitz. Bildet er tatt fra scenen rett før Sex Pistols gikk på, i Studentersamfundet 21. juli 1977. Merk også at hånda til Ulf Risnes kan skimtes på bildet. Foto: Ukebladet NÅ / riksarkivet