Tonje Kvale Lian var på luftetur med hundene sine i Levanger fredag, da hun hørte et barn som gråt i en av bilene på en parkeringsplass hun passerte.

- Noe var galt, det hørte jeg, så jeg gikk etter lyden og fant bilen. I baksetet satt ei lita jente fastspent i  barnesete og gråt høyt. Hun så redd ut. Ikke ett vindu var åpent. Alle dørene i bilen var låst.

Inn via bagasjerommet

- Jeg gikk rundt bilen og sjekket, samtidig som jeg forsøkte å roe ned den lille jenta. Heldigvis fant jeg bagasjerommet åpent, sier Kvale Lian.

Dermed kunne hun krype inn i baksetet via bagasjerommet, slik at hun fikk tatt barnet ut av bilen.

- Bilen sto parkert i solsteiken, og vi har hatt en varm dag i Levanger i dag. Bilen var som ei badstue inni. Jenta, jeg antar hun er i fire-års alderen, var kjempevarm og svett. Min første tanke var å få gitt henne noe vann før jeg begynte jakten på foreldrene. Heldigvis gikk det greit å få roet henne ned, og hun fulgte villig med meg.

Alene i over én time

Tonje Kvale Lian bor like ved denne parkeringsplassen, og de kom ikke langt før foreldrene til jenta kom gående imot dem.

- De er nok mellom 30 og 40 et sted, og jeg tenker de burde visst bedre. Det sa jeg også til dem. Jeg begriper ikke at noen kan forlate barnet sitt på den måten, det ville aldri jeg ha gjort.

Ifølge 17-åringen forklarte foreldrene at ting hadde tatt lengre tid enn planlagt, og at de hadde vært borte i litt over en time.

Glemte å ringe politiet

- Jeg var skikkelig opprørt på jentas vegne, og sa det jeg mente der og da.Foreldrene svarte nesten ikke, de så ganske beskjemmet ut. Da jeg skulle gå, kom den lille jenta bort og ga meg en klem, og takket for at jeg kom og tok henne ut av bilen. Jeg hadde skikkelig vondt inni meg da jeg gikk fra henne.

Først litt senere, kom Tonje Kvale Lian på at hun burde ringt politiet.

- Jeg glemte det i farten, og rakk det vel egentlig ikke, heller. Jeg var så fokusert på å gi henne noe å drikke, for å få kjølt henne ned. Dessuten kom jo foreldrene. I ettertid angrer jeg at jeg ikke ringte. Man går ikke fra barna sine på denne måten, sier Kvale Lian.

- Uansvarlig og uakseptabelt

For ikke lenge siden skrev Adresseavisen om en tilsvarende hendelse ved Steinkjer, der en forbipasserende oppdaget en gutt som sto inne i en overopphetet bil og gråt hysterisk.

- Forholdet ble anmeldt og det ble opprettet sak, sier operasjonsleder Lars-Erik Besseberg ved Nord-Trøndelag politidistrikt.

Han stiller seg uforstående til at foreldre kan forlate et barn, uansett alder, alene i en bil.

- Det er uansvarlig og helt uakseptabelt. I dette tilfellet blir bilen overopphetet, og i verste fall får man ikke nok oksygen. Hva som helst kan skje, biler kan begynne å brenne, selv om de står parkert.

Ettersom Tonje Kvale Lian ikke noterte seg registreringsnummeret på bilen, blir det vanskelig for politiet å ta saken videre.

- Jeg skal ringe henne for å høre hva hun kan fortelle, og kommer uansett til å føre logg på hendelsen, sier Besseberg.