14-åringen må nå belage seg på seks uker i rullestol, og spelet fra tribuneplass. - Akkurat nå ligger han på operasjonsbordet, forteller Johan Eggen som er 14-åringens far, og også leder av Hærmannsforbundet. Han er usikker på hvor lang tid operasjonen vil ta.

Skinner og rullestol

Det var etter røntgen i går, at det ble klart at begge bena var brukket. - Han var på CT i dag, og må trolig sette inn skinner i bena. Deretter blir det seks uker i rullestol. Ifølge Eggen tar sønnen det dramatiske fallet med godt humør. - Han sovnet litt over kl 2300 i går kveld, og klarte seg uten smertestillende, selv om han våknet noen ganger i løpet av natta. Trolig da han ville skifte stilling, mener faren.

Spøkefull pasient

En sykepleier fant ikke åra da hun skulle ta blodprøve i dag tidlig, hvorpå pasienten kommenterte: er det stikkprøve dette, nå da? - Han sier selv at han skal hjem i kveld, men det er vel tvilsomt tror faren.

Fulgte i fars fotspor

14 år gamle Ola Renaa Eggen har fulgt i sin fars fotspor og skulle endelig få være hærmann under «Spelet om Heilag Olav».

Men under en kostymeprøve søndag kveld gikk det galt og han skadet seg da hæren skulle forlate scenen og løpe innimellom benkene i amfiet på Stiklestad.

- Det var i forbindelse med entreen til hæren at jeg skulle løpe en nedover en liten bakke og plutselig falt jeg. Jeg hørte knekklyder og så lå jeg på bakken. Det gjorde vondt, og jeg klarte ikke bevege føttene, sier den uheldige hærmannen selv fra sykesenga.

Får ikke spille i år

Ola har vært statist tidligere, men fikk i år sjansen til å være hærmann. Nå spøker det for opptreden under forestillingene.

En ambulanse kom raskt til stedet søndag kveld, og like etter klokka 19.00 var hærmannen på vei til Sykehuset Levanger.

Speilblant og glatt

Pappa Johan Eggen er som nevnt leder av Hærmansforbundet på Stiklestad, som består av statistene som spiller hærmenn. Han forteller om vanskelige forhold for hærmennene under kostymeprøven søndag.

- Det var speilblankt og glatt i bakken, og det regnet, sier han. Ifølge fotograf Leif Arne Holme fikk ikke Ola Renaa Eggen til å gå på foten og han ble båret inn i ambulansen. Han var likevel ved godt mot og viste tommel opp-tegnet.

Speilblank bakke gjorde det vanskelig å være hærmann i kveld. Foto: LEIF ARNE HOLME
Hirden tok ingen sjanser og brukte hjelm og vest. Foto: LEIF ARNE HOLME