Torsdag var Munkeby og samboer Heidrun Ystad Rønning (25) på Ikea for å handle inn noe smånips til hjemmet. Men da de kom hjem og skulle pakke ut innkjøpene fikk de seg en overraskelse.

- Jeg stakk hånda ned i ei eske for å ta ut et pyntefat. Plutselig kjente jeg at jeg ble klissete på fingrene, forteller Munkeby.

- Det viste seg tydeligvis å være noen egg. Og da jeg kikka nøyere etter så jeg også ei firfisle oppi eska, forteller han.

Helt tett eske

Både Munkeby og samboeren skvatt til.

- Det første jeg tenkte var bare å få den ut av huset så fort som mulig. Det var ikke noe trivelig, forteller han.

Munkeby anslår at firfisla er rundt 20 cm lang.

- Jeg aner ikke hvordan den har kommet seg oppi eska, for den var teipa igjen og helt tett, sier han.

Nå står krypdyret fremdeles i eska ute på verandaen.

- Jeg vet ikke helt hva jeg skal gjøre med den. Jeg vet bare at jeg ikke skal ha den i stua, sier han litt lattermild.

Produsert i India

Camilla Lindemann, kommunikasjonssjef ved Ikea blir overrasket når hun hører om hendelsen.

- Først og fremst må jeg beklage til kunden som har hatt en ubehagelig opplevelse. Dette skjer heldigvis ikke ofte, men det er selvfølgelig ubehagelig for kunden når det først skjer, sier hun.

- Produktet kunden har kjøpt tilhører en kolleksjon som produseres i India. Her blir det viktig å få avdekket type transport, slik at vi får tatt nødvendige forholdsregler.

Lindemann forteller at hun aldri har hørt om lignende hendelser tidligere.

- Vi har veldig strenge rutiner rundt både produksjon og transport, så dette skal ikke skje. Dette må jeg rapportere til alarmsystemet vi har, slik at vi får gjort nødvendige undersøkelser, sier hun.

Gjest fra sørligere strøk

Dag Dolmen, førsteamanuensis ved Vitenskapsmuseet, er ikke i tvil når han får se bilde av krypdyret.

- Dette er definitivt ikke noen nord-europeisk firfisleart, men en gekko fra sørligere strøk, konstaterer han.

- Legg merke til de skiveformete tærne, de har tusenvis av ørsmå hår eller kroker på undersida, noe som gjør at gekkoene med letthet kan klatre oppad vegger og til og med under taket. Det finnes massevis av ulike arter. Dyret har nok entret emballasjen i eksportlandet og således blitt med til Norge, sier Dolmen.

Mater med døde fluer

Når Munkeby og samboeren får høre hva det er de har fått på besøk, tar de med seg gekkoen inn i stua.

- Vi har den her i en isboks, og har gitt den litt vann og noen døde fluer. I morgen ringer vi Mattilsynet, for det er vel ikke lov å ha noe sånt her i Norge. Det er ganske imponerende at den har overlevd hele turen fra India, konkluderer han.

Rune Munkeby (23) og samboeren Heidrun Ystad Rønning (25) fikk seg litt av en overraskelse da de skulle pakke opp innkjøpene fra Ikea. Foto: Privat