Nordtrønderske matspesialister har en høne å plukke med «Trøndersodd», skriver Trønder-Avisa.

50 prosent av kjøttet i soddet stammer nemlig fra kylling.

- Meningsløst

Kokken Arne Bredland fra Sandvollan utenfor Steinkjer i Nord-Trøndelag mener dette er helt meningsløst.

– Nå fikk jeg skikkelig vondt i magen. Som trønder føler jeg meg trampet på, og som kokk føler jeg meg dyttet ut i grøfta. Soddet er hellig, sier Bredland til avisen.

Trond Asgeir Lyngstad i restauranten Brød & Cirkus er enig.

– Det er helt forkastelig. I soddbollene skal det være storfe, svin og sau. Når du lager bollene med kylling, kan du like godt kalle det kjøttsuppe eller kyllingsuppe, sier Lyngstad ifølge Trønder-Avisa.

John Anders Aalberg ved Grand Hotel i Steinkjer mener han kjenner stor forskjell, ifølge Aftenposten.no.

- Dette er virkelig ikke sodd, sier Aalberg etter å ha smakt på retten.

Kylling er vel så bra

Kvalitets- og utviklingssjef FrankVidar Harstad i Norsk Kylling går ikke med på at det er uetisk å bruke verken «trønder» eller «sodd».

– «Trøndersodd» er vår merkevare, og vi kan bruke hvilke råvarer vi vil. Vi synes kylling er vel så bra å ha i kjøttbollene, sier Harstad.

Han har imidlertid forståelse for at soddet står nordtrønderne nær. Administrerende direktør Jaan Ivar Semlitsch i REMA Industrier forteller at Trøndersodd har hatt det samme innholdet i hele ti år. Ifølge ham vil man nå vurdere å gjøre endringer i oppskriften.

- Vikan både endre oppskriften og merkingen av produktet hvis det erønskelig. Dette kan vi selvsagt vurdere, for kunden er øverste sjef.