Den 18 år gamle jenta som tirsdag morgen ble meldt savnet i Steinkjer lå og sov hjemme hos venninne mens leteaksjonen pågikk.

– Hun ble plukket opp i Steinkjer sentrum av ei tilfeldig forbipasserende venninne, opplyser operasjonsleder i Nord-Trøndelag politidistrikt, Rune Reinsborg.

Jenta hadde da stukket av fra legevakten uten å ha fått hjelp som venninnene mente hun trengte.

– Jenta har nok en litt annen virkelighetsoppfatning av det som skjedde enn hva vi har og husker ikke mye, forteller Reinsborg.

– Hun hadde vært på fest og var alkoholpåvirket, det er nok grunnen til at alt dette skjedde.

Jenta hadde verken mobiltelefon, sko eller jakke da hun ble plukket opp av venninnen tirsdag morgen.

– Venninnen hadde vært på nattvakt og trengte også derfor søvn. De visste ingenting om leteaksjonen før en tredje venninne ringte dem utpå ettermiddagen.

Nedtrykt

Jenta ble gjenforent med familien like etter hun ble funnet og har i ettertid vært på politihuset for å avgi forklaring.

– Hun var nedtrykt på grunn av det hun hadde satt i gang, forteller Reinsborg til adressa.no.

Politiet kan velge å kreve erstatning for leteaksjoner og lignende tilfeller, men det vil ikke bli gjort etter dagens leteaksjon.

– Det er en del slike hendelser i løpet av et år, men vi må ta alle alvorlig – spesielt nå på vinteren når det er så kaldt, sier operasjonslederen.

Stakk fra legevakta

Reinsborg fortalte i 15.30-tiden at det var 18-åringens arbeidsgiver som sporet opp jenta.

- Hun var da på en privatadresse i Ogndal. Arbeidsgiver ga beskjed om at hun var i god behold.

Kvinnen ble meldt savnet klokken 06.43 etter at hun forsvant fra legevakta på Steinkjer.

Da var 18-åringen barbeint og kun iført en sort kjole og tynne strømpebukser.

En storstilt leteaksjon med styrker fra politi, brannvesen og mannskaper fra det lokale Røde Kors ble satt i gang. Sea King-helikopter og redningshunder var også med i søket.

Bredt søk

Politiet var i kontakt med en rekke venner og bekjente av 18-åringen for å høre om hun kunne befinne seg der. Det ble også søkt langs veier, garasjer, i boligblokker og oppganger.

Operasjonslederen sier det ikke er aktuelt med erstatningskrav på grunn av leteaksjonen.

- Det har ikke vært tema eller aktuelt i denne saken, sier Reinsborg.

18-åringen er hjemmehørende i en mindre kommune i Nord-Trøndelag og var i Steinkjer for å feire nyttår.

Politiet fikk et tips om noe som fløt i vannet utenfor Bogen. Da dette ble sjekket ut viste det seg å være en isklump. Foto: Leif Arne Holme
Politi og mannskaper fra Røde Kors samordnet søket etter den 18 år gamle kvinnen. Her ankommer også et Sea King redningshelikopter for å delta i letingen. Foto: Leif Arne Holme