Kalkutslippet ved Norfrakalk i Verdal har satt synlige merker på omkringliggende biler og bygninger. Motor-Trade Verdal, som ligger nesten 300 meter unna Norfrakalk, jobber tirsdag kveld for fullt med å vaske biler som er dekket av kalk.

- Det kom en kalksky som dynket ned mellom 60 og 70 biler med kalk. Nå har vi et storarbeid med å vaske alle kjøretøyene. Vi har leid inn både folk og et eksternt firma til vaskejobben, sier daglig leder Øyvind Bjørgan ved Motor-Trade til adressa.no.

- Kan ødelegge billakken

Han har fått opplyst at kalken som har lagt seg over bilene er en blanding av vanlig kalk og brent kalk. Sistnevnte kan ifølge Bjørgen påføre bilene lakkskader.

- Så langt ser det ut til at vi får vasket av kalken med et spesialvaskemiddel fra Norfrakalk. Flere har kjørt bilene sine gjennom en vanlig bilvask, men det hjelper ikke, sier Bjørgan.

- Ordner opp etter seg

Vaskearbeidet kommer til å foregå utover kvelden, men Bjørgan vet foreløpig ikke om alle bilene kommer til å bli som ny igjen etter vaskingen. Også selve bygningen har blitt dekket med kalk. Norfrakalk vil derfor sende folk for å vaske bygget onsdag morgen.

- Det skal de ha. De er villige til å ordne opp etter seg, og det er bra.

- Ta kontakt

Årsaken til utslippet skal være en styringsfeil på ovnsfilteret ved kalkanlegget som skjedde klokken 11 tirsdag formiddag.

- Dette førte til at filteranlegget ikke fungerte som det skulle, og i omtrent ti minutter ble det lekket kalkstøv med litt brent kalk i, sier daglig leder Mikael Wendel ved Norfrakalk til adressa.no.

Norfrakalk sendte ut et nabovarsel for å informere om utslippet. For å lese dette må man imidlertid abonnere på nyhetsvarsel fra selskapet.

- Vi har forsøkt å hjelpe de som fikk kalk på bilene sine i ettermiddag. Vi har gitt de et spesialvaskemiddel. Utover det ønsker vi at folk kontakter oss slik at vi kan finne ut hvilke tiltak som må gjøres for å fjerne all kalk fra både kjøretøy og bygninger, sier Wendel.

- Ikke vask bilen din selv

Wendel oppfordrer de som har fått kalk på bilene sine om å ikke vaske bilene selv.

- De bør helst ikke vaske bilene selv siden vaskemiddelet må ha et kalkløsningsmiddel i seg som løser opp den brent kalken.

Ved Madsen bil skal rundt 120 biler ha blitt dekket av kalkstøvet. Med alle bilfirmaene som ligger i området antar Trønder-Avisa at minst 300 biler er rammet. I tillegg kommer privatbilene i området.

En teknisk feil skal være årsaken til kalkutslippet ved Norfrakalk i Verdal. Foto: Leif Arne Holme
Massel ved Norum bilpleie i Verdal er innleid for å hjelpe Motor-Trade med vaskejobben. Foto: Leif Arne Holme
Over 60 biler ble rammet av kalkstøvet ved Motor-Trade Verdal. Foto: Leif Arne Holme