Politiets erfaringer er at en væpnet aksjon ofte må løses i løpet av de første minuttene etter at en patrulje er på plass.

- Den første enheten som kommer fram til stedet må gjøre noe, sier Frode Tystad, operativ planlegger i Sør-Trøndelag politidistrikt.

Han har ansvaret for den operative treningen som politiet skal ha i fylket. Det gjelder blant annet våpen- og skytetrening, taktikk og opptreden.

Øver på skyting innendørs

To politimenn løper opp trappa og gjennomsøker rommene med skarpladde våpen. I et av rommene fyrer de av maskinpistolene mot målet. Instruktøren roper at han er fornøyd.

I Leksdalen ligger Heimevernets skyte- og øvingsfelt. Det militære treningsfeltet i Stjørdal har nå også blitt politiets øvingsområde. I de siste dagene har de hatt skytetrening i en containerlandsby, på skytebaner og i Sibo-landsbyen. Der kan de trene på strid i et bebygd område.

Dette er langt mer avansert enn de treningsfasiltetene som politiet tidligere har benyttet.

Frode Tystad legger til at treningen dermed blir langt mer realistisk for den vanlige polititjenestemann og - kvinne som patruljerer i fylket.

Pålagt mer trening

- Her har vi øvingsfasiliteter hvor vi kan skyte innendørs, sier Tystad.

Politifolkene som i denne uka har vært i Leksdalen, sier til adressa.no at de er svært fornøyd med at de får mer våpentrening.

Det er som en følge av 22. kommisjonens innstilling at de nå er pålagt mer våpentrening, men det er også noe politimannskapene selv har ønsket.

Totalt er det over 400 ansatte i Sør-Trøndelag politidistrikt som kan bære våpen. De skal alle gjennomføre denne treningen to ganger i året.

Se video fra treningen i vinduet ovenfor.

Politiet øver i Heimevernets skyte- og øvingsfelt i Leksdalen.