Alle flyavgangene frem til 18.00 var forsinket ifølge Avinors nettsider. Foto: skjermdump avinor

Passasjerene ble oppdaget ved kameraovervåkningen på flyplassen i 16.30-tiden mandag.

Må tømmes

Ifølge lufthavnsjef Per Jarle Ingstad tok to personer seg gjennom den såkalte returslusen, på siden av sikkerhetskontrollen, og inn i avgangshallen. Det førte til at Værnes måtte tømme avgangshallen for folk.

- Det er sikkerhetsrutine. Alle passasjerene må ut og gå gjennom sikkerhetskontrollen på nytt, dessverre, sa lufthavnsjefen like etter hendelsen.

500 ble evakuert

Ifølge Ingstad hadde man ingen indikasjoner på at noe var galt, men området måtte likevel tømmes.

Like etter klokka 17.00 kunne folk stille seg i sikkerhetssjekken på nytt. Det oppsto svært lange køer i avgangshallen ifølge Adressa.nos reporter på stedet.

- Det var om lag 500 passasjerer som måtte evakueres. Det berører ganske mange, sier Ingstad senere på ettermiddagen.

Operasjonsleder ved Nord-Trøndelag politidistrikt opplyste om at politiet bisto lufthavnpersonellet med å få passasjerene ut.

Forsinkelser

Det går mange fly fra Værnes i tidsrommet mellom klokken 16 og 18. Hendelsen vil føre til forsinkelser.

- Vi håper ikke det tar for lang tid å få alle gjennom sikkerhetskontrollen igjen, men flyene vil bli forsinket, sier Ingstad.

Se webkamera fra avgangshallen til Trondheim lufthavn Værnes

Det er flyselskapene selv som avgjør om flyene holdes igjen, eller om de tar av uten passasjerer. Ifølge lufthavnsjefen rammes ti-tolv avganger av hendelsen.

- De fleste flyene har blitt holdt igjen, og vi tror det kan bli normalisert når vi har fått avgårde den køa som er i avgangshallen. Men dessverre vil disse flyene føre til forsinkelser på andre lufthavner. At noe sånt skjer i 16-30-tiden er ikke spesielt gunstig. Vi synes det er fryktelig kjedelig, sier Ingstad.

- Ikke aktuelt å stenge slusen

Avinor må i etterkant av hendelsen vurdere hva de skal gjøre for at noe slikt ikke skal skje igjen.

- Det var nok en bevisst handling, og ikke en misforståelse. Vi ønsker å komme i kontakt med de to passasjerene som gikk gjennom returslusen. Det er ikke en plass man tilfeldigvis går gjennom på grunn av misforståelser, mener Ingstad.

Han tror ikke det blir aktuelt å stenge returslusen som er godkjent av flyplassmyndighetene.

- Vi vet ikke årsaken til at slusen ble brukt, kanskje de hadde glemt noe i flyet. Det viktigste er at dette ikke skjer igjen, sier han.

Politiet bistår Værnes med å få passasjerene ut av avgangshallen. Foto: FRANK CADAMARTERI
Det oppsto lange køer etter evakueringen. Foto: OLAV WOLD