Levanger: Filmen er en hyllest til et av de eldste og største maskinlagene i Levanger, Ty-Bø maskinlag, som i år kan feire 50-års-jubileum.

– Vi ville lage en film med action-preg og uvanlige vinklinger, forteller filmens regissør, Fredrik Bye.

Han har fotfulgt de sju eierne av maskinlaget og filmet deres gjøren og laden gjennom fire årstider. I løpet av fem minutter får seerne være med på en billedlig reise, fra pløying, harving og såing, til innhøsting med skurtreske og fôrhøster samt fjøsstell og vinterhogst i skogen.

Ved hjelp av en sterk magnet har Fredrik Bye festet kameraet på de mest utspekulerte steder på maskiner og redskap. Perspektivene fra høyt til lavt overrasker, forundrer og begeistrer.

– Det har vært mye arbeid, sier regissøren, som anslår at han hadde om lag 100 timer med råfilm før han startet redigeringen.

Tok helt av

I henrykkelsen over resultatet oppsto ideen om å utvide jubileumsfilmen til også å omfatte en musikkvideo. Maskinlagets eiere stilte opp i full mundur foran kamera. Til musikk av Ray Conniff danset de linedance både fremfor skurtreskeren, traktorene, i verkstedet og fjøset. Også musikkvideoen ble lagt ut på YouTube. Hittil er det registrert 12500 visninger.

– Det er slett ikke verst, sier John Bye etter å ha sjekket antall visninger.

I kommentarfeltet til begge filmene er superlativer samlet i hopetall. «Veldig tøff film» «Woow», «Great!», «Best movie I've seen!» er uttrykk som viser at filmen har vakt begeistring, ikke bare lokalt og nasjonalt, men også internasjonal. Det er spesielt mange hilsninger fra Polen. Regissøren har til og med tatt seg bryet med å svare på tekniske spørsmål om kamerautstyr og metoder, når det er blitt etterspurt.

Selvlært amatør

Fredrik Bye er amatør bak kamera. Filmhåndtverket har han lært seg helt på egen hånd.

– Jeg er rørlegger. Jeg er ikke engang odelsgutt –jeg har en eldre bror som skal overta, sier han og kaster et blikk på sitt opphav.

Om han ikke arver gården, har han i hvert fall arvet sin fars interesse for fotografering og filming. John Bye kan fortelle at han anskaffet sitt første super 8 filmkamera i 1973. Han sitter på et stort arkiv, både med bilder og film, som illustrerer den tekniske utviklingen innen landbruket gjennom store deler av maskinlagets ærerike historie. Dette bildematerialet er nå digitalisert og redigert inn i det som etter hvert skulle bli «Den store jubileumsfilmen».

– Ettersom det er en jubileumsfilm var det naturlig å plusse på et historisk tilbakeblikk, oppsummerer John Bye.

Hemmelig avslutning

Da jubileumsfilmen ble vist for første gang på jubileumsfesten tidligere i år trodde de fleste tilstedeværende at filmen var slutt da linedanserne hadde tatt sine siste velregisserte skritt. Men det kom mer.

I all hemmelighet hadde medlemmenes fruer tatt affære og overtalt regissørene til å overraske sine herrer med en parodi på maskinlagets virksomhet. Tittel: «Da mannfolka dro». Nærmere bestemt til Syden.

I filmen er det kvinnene som har tatt ansvar for alle onnene, steller fjøs og reparerer redskapene. De har til og med tatt over styringen av økonomien og oppsøker banken for å få låne penger til nye investeringer...

– Vi visste ingen ting. Denne delen av filmen kom som en stor overraskelse på oss, sier John Bye.

– Det har vært mye arbeid, sier regissør Fredrik Bye. Foto: Jan Erik Roel
Flink med film: Fredrik Bye lager landbruksfilm med action-preg. I bakgrunnen er Bjørn Røstad , Kolbjørn Røstad og John Bye med på notene. Foto: Jan Erik Roel