Denne uken har Adresseavisen skrevet om hvordan syv søstre fra Namsos lever etter at de i sommer ble tvangsreturnert til Jordan etter nesten ni år i Norge.

Se videoreportasjen i vinduet over.

Vurderer rettssak

I Namsos har jentene en støttegruppe som nå ser på muligheten for å ta saken til retten.

- Vi vurderer rettssak, men vi vil trolig vente med å ta en avgjørelse på dette til rettssaken til Neda er over, sier Liv Aalberg i støttegruppa.

29. oktober i år skal saken til Neda Ibrahim (12) opp i Oslo tingrett. Familien hennes bodde ti år i Sandnes før de i likhet med søstrene fra Namsos ble tvangssendt til Jordan nå i sommer. Neda ble kjent i Norge blant annet for sitt utsagn «Jeg liker Norge, men Norge liker ikke meg». De to sakene har mange likhetstrekk.

Asyladvokat Arild Humlen representerer Neda-familien, og han har også sett på saken til de syv søstrene.

- De er i en særdeles vanskelig situasjon. De fleste av søstrene har ingen forståelse for kulturen de nå omgis av, den er helt fremmed og mye strengere når det gjelder kvinner. De er helt norske jenter, de tenker og reflekterer på norsk. Skolegang blir vanskelig når flere ikke kan arabisk, sa Humlen til Adresseavisen etter at han møtte noen av søstrene i Amman for to uker siden.

1750 barn tvangssendt

Denne uken skrev Adresseavisen at 1750 barn under 15 år er blitt tvangsreturnert fra Norge siden 2009, ifølge tall fra Politiets utlendingsenhet. Noen ble returnert kort tid etter at de ankom, mens andre hadde bodd i landet i årevis, slik som Namsos-søstrene.

- Vi har nesten daglig kontakt med jentene. Jeg synes det er uverdig slik de har det nå, med et liv som er så fremmed for de fleste av dem, sier Aalberg.

Asyladvokat Leif Strøm holdt denne uken foredrag om utlendingsloven under en konferanse om barns beste i asylsaker på Rica Hell hotell på Værnes. Der anslo han at en rettssak koster mellom 100 000 og 150 000 kroner.

- Vi har tenkt på ulike alternativ for å samle inn penger til en eventuell rettssak. Det kan for eksempel være gjennom en støttekonsert eller ved å få folk til å bidra med et fast beløp over en viss periode, sier Liv Aalberg.