«Hva blir de økonomiske konsekvensene av å true en flyplass, mon tro?»

Denne meldingen postet 36-åringen på den åpne Facebook-siden sin søndag kveld. Han skrev videre:

«I morgen skal jeg utløse bombetrusler over hele landet på tilfeldig valgte steder inntil jeg har pengene mine tilbake. Tipper dette blir dyrt for dere tjuvraddsvinsnutetryner!»

Snakket trøndersk

Noen timer senere, like før klokken 10.00 i går, mottok Avinor på Trondheim lufthavn Værnes en trussel. En mann ringte hovednummeret til flyplassen, og med trønderdialekt fortalte han at det var plassert en bombe i terminalbygningen.

Trusselen fikk store konsekvenser. Like over klokken 10.00 ble alle ansatte og rundt 3000 flypassasjerer evakuert fra flyplassen, mange ble henvist til Rica Hell hotell. I tillegg ble reisende over hele landet rammet.

Først fire og en halv time senere hadde politiet avklart at det ikke var noen bombe på flyplassen.

– Psykisk ustabil

Like etter klokken 13, mens Forsvarets bombehunder søkte gjennom terminalbygningen på Værnes, kontaktet 36-åringen Adresseavisen per e-post. I e-posten innrømmer mannen at det var han som ringte til flyplassen, og hevder samtidig at han befinner seg i Berlin. Denne e-posten var med på å bekrefte mistanken mot mannen, som politiet allerede hadde på dette tidspunktet, opplyste lensmann Marit Helene Stigen i Stjørdal på en pressekonferanse i går ettermiddag.

Ut fra mannens meldinger fra Facebook å dømme, ser pengeproblemer ut til å være motivet for bombetrusselen han skal ha kommet med. Under pressekonferansen omtalte lensmannen mannen som psykisk ustabil.

Etterlyst av politiet

I går kveld opplyste Stigen at 36-åringen fra Østlandet har vært etterlyst av norsk politi siden i mai.

– Han ble etterlyst av Romerike politidistrikt, men jeg har ikke mer detaljer om dette. Mannen har vært etterlyst av politiet flere ganger de siste fire årene, sier Stigen.

Hun opplyser også at 36-åringen tidligere er dømt for både vold og trusler.

– Vi har informasjon om at truslene hans har hatt likt modus, men om det konkret dreier seg om flyplasser, det kan jeg ikke si noe om.

Politiet har grunn til å tro at mannen akkurat nå oppholder seg i utlandet, men hvor, det ville ikke lensmannen gi detaljer om i går.

– Har dere vært i direkte kontakt med ham?

– Det har jeg ingen kommentar til, sier Stigen.

Lensmannen hadde i går ikke informasjon som tilsa at 36-åringen skal ha kommet med flere trusler i løpet av mandagen, slik han ifølge facebook-meldingene skal ha hatt planer om.

Adressevisen forsøkte i går kveld å komme i kontakt med 36-åringen, men lykkes ikke.

Tusenvis rammet

Trondheim Lufthavn har 12000 flypassasjerer daglig. Fungerende lufthavnsjef Per Jarle Ingstad anslår at mellom 5000 og 8000 passasjerer ble påvirket av stengningen. Også togtrafikken, E6 og fylkesvei 705 i retning mot flyplassen ble stengt i en periode som følge av bombetrusselen.

Ingstad kjenner ikke til at bombetrusler tidligere har ført til stegning av flyplassen.

– Det kan skje kortere stengninger på grunn av været, men det er flere år siden flyplassen har vært stengt i så lang tid, sier Ingstad.

Utover kvelden i går var det variende forsinkelser i flytrafikken. Ingstad antar at flytrafikken vil gå som normalt i dag.