Nordtrønderske nødetater (brannvesen, AMK-sentralen og politiet) og Hovedredningssentralen hadde mandag formiddag et møte med sine tilsvarende kolleger i Jämtland i Sverige.

- Målet er å bli enda bedre rustet til redningsaksjoner, og vi ønsket å utveksle erfaringer om hvordan vi jobber med slike oppdrag på hver side av grensa, forklarer stabssjef Jan Birger Jacobsen i Fellesoperativ enhet i Nord-Trøndelag politidistrikt .

Forskjeller i Sverige og Norge

Det er noen organisatoriske forskjeller i Norge og Sverige når det gjelder redningstjenesten. I Sverige har de en kommunal og statlig redningstjeneste, hvorav den statlige tar seg av fjellredningsoppdrag, mens den kommunale tar seg av det som foregår langs veier eller bebygd område. I Norge er det politiet som leder alle redningsarbeid, uansett hvor de foregår.

- Det er viktig at vi vet hva slags redningsressurser som finnes på hver side av grensen. Riksgrensa mellom Norge og Sverige skal ikke være noe hinder for samarbeid, forklarer Jacobsen, og sier at det innimellom dukker opp redningsoppdrag hvor det er uklart om den savnede er på norsk eller svensk side.

Samarbeidet i juni

I juni ble samarbeidet satt på prøve da Are Nakrem fra Verdal ble meldt savnet i Skalstufjellet som ligger på grensen mellom Verdal og Sverige. Han brakk foten i et fall, og det ble satt i gang en stor leteaksjon etter ham. Etter fire døgn ble han funnet av et Sea King redningshelikopter.

- Leteaksjonen i juni synes vi fungerte bra, men det er fortsatt mye vi kan bli bedre på. Vi hadde blant annet ei stor felles øvelse i Lierne i fjor. Det er også viktig at vi kjenner hverandre, mener Jacobsen.

Kan lære av svenskene

- Hva er det trønderske redningstjenester kan lære av svenskene?

- Svenskene er flinkere enn oss på kunnskapsbasert analyse. De har systematisk samlet inn informasjon over flere år om hvor de savnede blir funnet og de kan bedre analysere seg frem til hvor eventuelle personer kan være. De har for eksempel analyser på hvor langt en femåring kan gå, og de vet mer om hvordan demente opptrer hvis de går seg vill. Denne informasjonen er samlet i manualer slik at det er lettere å vite hvordan et søk bør gjennomføres, skryter Jacobsen.

Ny samling i januar

I Norge er kunnskapen mer personavhengig og erfaringsbasert, og ikke satt i system. Dette er noe politiet i Norge har fått kritikk for, og det med rette ifølge stabssjefen. Selv om de får innsyn i de svenske manualene, må de bygge opp sin egen kunnskapsdatabase. Hovedredningssentralen har tatt i bruk et nytt rapporteringssystem som kan systematisere noe av informasjonen.

- Vi er enige om at vi skal ha en ny samling med de svenske redningstjenestene i januar, og da vil også Sør-Trøndelag politidistrikt delta. Målet er at vi alle skal bli bedre på redningsaksjoner. Vi møtes ikke for å skvære opp. Det er veldig til samarbeidsvilje på begge sider av grensen, mener Jacobsen.