Flere pasienter i akuttsituasjoner i Midt-Norge skal ha blitt fotografert uten tillatelse. Det har Statens helsetilsyn fått opplysninger om.

– Å ta bilder med mobiltelefonen i en så sårbar situasjon, er helt galt. Fylkesmannen ser svært alvorlig på saken, sier fylkeslege Jan Vaage i Sør-Trøndelag.

Adresseavisen omtalte i går historien om Kevin Vist som døde av hjernehinnebetennelse i luftambulansen på vei til St. Olavs Hospital. Åtte timer tidligere ble han sendt hjem fra Steinkjer legevakt med paracet. Foreldrene fortalte om den bunnløse sorgen i tiden etter at de mistet sønnen. Fylkesmannen i Nord-Trøndelag opprettet tilsynssak mot Steinkjer legevakt.

- Tok bilde av kroppen

I innsynsdokumenter fremkommer det at Fylkesmannen i Sør-Trøndelag behandler enda en tilsynssak, i dette tilfellet mot Ambulanse Midt-Norge HF.

– Mens gutten lå avkledd, og legene ga ham intensiv medisinsk behandling, tok en ambulansearbeider mobilbilder av kroppen hans. Selv om formålet var å bruke bildene i undervisningssammenheng, er det galt. Å fotografere en pasient uten samtykke fra foreldre eller pårørende, er en inngripen, sier fylkeslege Vaage.

Kevin ble sendt hjem fra Steinkjer legevakt ved midnattstider den 25. mai. Morgenen etter var han livstruende syk.

Dokumenterte blødningene

– Gutten hadde bloduttredninger over hele kroppen og var delvis bevisstløs. Ambulansearbeiderne mente det var hensiktsmessig å dokumentere de kliniske funnene, siden blodforgiftning er en så sjelden tilstand for babyer, sier Vaage.

Fylkeslegen ser alvorlig på fotograferingen.

– Selv om bildet kun viste guttens kropp, er hele seansen svært uheldig. Noe lignende må ikke gjenta seg. Ambulansearbeiderne innså imidlertid raskt at fotograferingen var en dårlig idé, og har beklaget på det sterkeste, sier Vaage.

Kartlegger omfanget

Fylkesmannen i Sør-Trøndelag jobber med å kartlegge omfanget av praksisen.

– Etter denne episoden fikk vi tilbakemeldinger om at det er et kjent fenomen i ambulansetjenesten i Midt-Norge. Vi har ingen holdepunkter for at det er gjort før, og må undersøke om det stemmer. Jeg kan ikke forskuttere hvordan resultatet blir før tilsynet er ferdigbehandlet. Men vi har bedt ambulansetjenesten om å igangsette en spørreundersøkelse for å kartlegge omfanget av fotodokumentasjon i tjenesten, sier Vaage.

- Brudd på taushetsplikt

Avdelingsdirektør Kristin Cordt-Hansen i Helsedirektoratet kjenner ikke den konkrete saken, men sier at bildetaking i akuttsituasjoner rammes både av bestemmelsen om taushetsplikt og forsvarlighetskravet i helsepersonelloven.

– Man kan ikke ta bilder med private mobiltelefoner uten samtykke. Å ta bildene kan være krenkende og medfører brudd på taushetsplikten. Bilder av pasienter kan ikke lagres på private mobiltelefoner. Bilder som tas skal inn i pasientjournalen, og da er det et eget regelverk for dette, sier Cordt-Hansen.

Cordt-Hansen opplyser at helsepersonell som tar slike bilder kan få reaksjoner for brudd på helsepersonelloven.

Lærling ba om MMS-bildene

Ambulanse Midt-Norge etterlyser retningslinjer for fotografering og behandling av bildemateriell.

Adresseavisen har fått innsyn i tilsvardokumentene Ambulanse Midt-Norge HF sendte til Fylkesmannen i Sør-Trøndelag. Ifølge sakspapirene tok en ambulansearbeider tre bilder av kroppen til Kevin, hvor det siste ble beholdt som dokumentasjon. MMS-bildet ble videresendt til en ambulanselærling, etter anmodning fra lærlingen. Lærlingen viste så bildet til to andre personer.

Slettet bildene

Personen som tok bildet og lærlingen har fortalt at fotograferingen var en engangs foreteelse, og ikke i den hensikt å publisere en tragisk hendelse. De anså at den syke guttens symptomer kunne være grunnlag for verdifull erfaringslæring overfor annet helsepersonell. Bildet er nå slettet fra begge ambulansearbeidernes mobiltelefoner.

Nye rutiner prioriteres

Ambulanse Midt-Norge HF påpeker, overfor Fylkesmannen i Sør-Trøndelag, at det ikke foreligger spesifikke retningslinjer eller rutiner hva gjelder fotografering og behandling av bildemateriell: «I lys av mellom annet denne hendelsen vil utarbeiding av felles retningslinjer for bruk av fotodokumentasjon være en prioritert oppgave.»...«Et grunnprinsipp vil være at privat utstyr ikke kan benyttes, og at dokumentasjonen skal behandles som journalmateriale. »

– Ikke vanlig praksis

Ambulanse Midt-Norge sier til Adresseavisen at de ikke ønsker å kommentere pågående tilsynssaker.

– Generelt sett kan vi si at når det gjelder fotodokumentasjon eller bildetaking i forbindelse med pasientbehandling, så er dette ikke noe som inngår i våre prosedyrer og er heller ikke vanlig praksis, sier kommunikasjonssjef Jannicke Husevåg i Ambulanse Midt-Norge HF.

Etter flere tilsynssaker nasjonalt har Helsetilsynet indikasjoner på at bildetaking forekommer.

– Vi er derfor bedt om å undersøke holdninger og praksis i vår virksomhet gjennom en spørreundersøkelse. Resultatene av spørreundersøkelsen vil bli forelagt Helsetilsynet ved fylkeslegen og behov for oppfølgingstiltak vil bli vurdert, opplyser Husevåg.