Ada-Marie Indgul og datteren og Ann-Sofie benyttet 1. juledag til å gå en tur i Hauganfjæra på Frosta.

- Det er veldig vakkert og lunt på dette stedet. Jeg så noe gult i le for et spikertelt, og jeg måtte faktisk se en gang til for å forstå at det var en hestehov, sier hun.

- Det var en fin kuriositet på 1. juledag, legger hun til.

- Veldig tidlig

Daglig leder Vibekke Vange ved Ringve botaniske hage, som drives av NTNU Vitenskapsmuseet, forteller at det er det spesielle været som har gjort denne hestehoven noe forvirret med tanke på årstiden.

- Det var kjempetidlig å dukke opp nå. Jeg har ikke hørt om noen som har vært tidligere ute, sier hun.

De siste dagene har det vært høye temperaturer i Trøndelag, og 24. desember ble det registrert den nest varmeste julaften i Trondheim med 9,5 grader.

- Hestehoven er en vårblomst, men på sensommeren trekker den næring ned i rota, og da utvikles blomsteranlegg. Det betyr at knoppene ligger klar under bakken, og derfor kan de skyte tidlig, sier Vange.

Går i surr på årstid

Siden knoppene ligger i dvale på vinterstid, er det ikke så mye som skal til før hestehoven tror det er vår.

- Så fort det tiner og det kommer en barflekk, så kommer den gjerne. Den dukker ofte opp i slutten av januar. Da er den gjerne litt forvirret, forklarer Vange.

Hun tror det kan være flere planter som kan dukke opp tidlig utover våren, nettopp fordi det har vært spesielle værforhold på vinterstid denne sesongen.

Ada-Marie Indgul forteller at hun ikke skjønte hva det gule var med det første. Foto: privat