Skogbrannfare. Det vil være stor skogbrannfare i lang tid framover inntil det kommer nedbør. Foto: Ove Magne Ribsskog/Flatangernytt

- Det ser bedre ut enn fryktet. Flere hus står i brann, men et femtitall bygninger er så langt ikke antent ute på halvøya, sier innsatsleder Morten Heggdal ved Nord-Trøndelag politidistrikt.

Han har nylig vært oppe i et helikopter for å skaffe seg oversikt over situasjonen.

- Nå skal vi konsentrere på å sikre at brannen ikke sprer seg til fastlandet. Mannskaper skjærer nå hull i et ferskvann som ligger midt på øya, slik at brannhelikoptrene kan hente vann derfra.

Hovedkvarter opprettet

Det er opprettet et hovedkvarter for politi, sivilforsvar og ambulanse i et bolighus noen km fra Hasvåg. Her er det også veisperring, slik at ingen skal kunne ta seg inn i området som brenner.

- Må finne ut omfanget

Ved veisperringen på  Hasvåg lettet helikopteret kl 11.50, og bare 20 minutter senere kom rapporten fra innsatsleder.

- Vi har foreløpig ingen oversikt over materielle skader, men er sikre på at folk og dyr er reddet. Det er viktig nå å få klarhet i hvor det brenner, og hvor det er fare for spredning, sier innsatslederen til adressa.nos reporter på stedet.

Ingen skadd eller savnet

Ifølge adressa.nos kilder, skal hverken mennesker eller dyr være skadd i brannen, på halvøya mellom Jøssundfjorden og Bølefjorden i Flatanger. Ingen er heller så langt meldt savnet i brannen, der flammene er iferd med å sluke Småværet, som av fastboende og hytteeire betegnes som en perle.

Startet som lyngbrann

Brannen startet som en lyngbrann ved 22.tiden mandag kveld. Sterk vind i området har ført til spredning, og tidlig tirsdag morgen ble det klart at brannmannskapene kjempet en håpløs kamp mot spredning til bebyggelsen. Det lille tettstedet, Småværet, med i alt 139 registrerte bygninger, kan risikere at samtlige bygninger går tapt.

Brannen herjer fortsatt

- Man ser brannen veldig tydelig fra  hovedkvarteret. Nedenfor huset står også skogbran- helikopteret på bakken, og det ryker godt  og brenner godt fra fjellsiden, sier reporter i adressa.no, litt før klokken 12.

- Nå skal vi konsentrere på å sikre at brannen ikke sprer seg til fastlandet. Mannskaper skjærer nå hull i et ferskvann som ligger midt på øya, slik at brannhelikoptrene kan hente vann derfra, sier innsatsleder Morten Heggdal ved Nord-Trøndelag politidistrikt.
Det er opprettet et hovedkvarter for politi, sivilforsvar og ambulanse noen kilometer fra brannen på halvøya mellom Jøssundfjordne og Bølefjorden i Flatanger. Foto: Jonas Bjørkli