Lensmann Nils Roger Duna sier en pressekonferanse klokka 15.30 at det er minst 90 bygninger som har gått tapt i den dramatiske brannen på Sørnesset-halvøya. Minst 25 personer ble evakuert fra stedet.

- Det er fortsatt ikke kontroll over brannen ifølge brannmannskaper på stedet, sier Duna.

Brannvesenet jobber fortsatt på stedet. Akkurat nå deltar 40 personer fra brannvesenet og 30 personer fra Sivilforsvaret i slukningsarbeidet.

- Slukningsarbeidet kommer til å ta flere dager, sier innsatsleder Olav Skaret til adressa.nos reporter på stedet

Adressa.nos reporter i Hasvåg forteller at området er svartsvidd.

- Røyken ligger tung over området. Det er fortsatt små flammer i nedbrente hus. Det ene huset er helt nedbrent, mens nabohuset står ennå.

Flyforbud over området

- Det brenner fortsatt, men branngaten ved Uran er fortsatt i kraft. For øyeblikket får ikke helikoptrene pøst på noe vann på grunn av vinden, sier pressekontakt pressekontakt Marte Tronstad Dahl i Nord-Trøndelag politidistrikt i 15.30-tida.

Det ble satt stabsmøte klokka 15.00. Brannvesenet i Nord-Trøndelag vil få hjelp av kolleger i både Sør-Trøndelag og Nordland opplyser politiet.

I formiddag var det omtrent 100 personer i sving som arbeidet med brannen. Det var mannskap fra politi, ambulanse, brannvesen, Sivilforsvaret, redningsskøyta og helikoptrene.

Det ble også gitt flyforbud over skogbrannområdet i Flatanger i ettermiddag.

Politiets innsatsleder Morten Heggdal fortalte at situasjonen var bedre enn fryktet etter å ha vært oppe i helikopter.

- Det er en gledelig nyhet oppi det hele. Det virker som minst 50 hus kan være berget, sier pressekontakten.

- Har rimelig kontroll

Lensmann Nils Roger Duna i Flatanger sier klokka 14.00 at de er optimistiske med tanke på brannens utvikling.

- Det kan se ut som om vi har rimelig bra kontroll, men vi kan ikke garantere at det ikke blusser opp. Det er knusktørt og fremdeles kraftig vind, sier han til Adressa.no.

Han forteller at den mest akutte fasen er over, men at det fremdeles er åpne flammer enkelte plasser.

- Det viktigste er at vi har kontroll over beboerne, og at de er i trygghet. Det er et under at det har gått bra.

- Halvøy brent opp

Flesteparten av de evakuerte har valgt å reise til slektninger og familie, mens noen har reist til Zanzibar inn på Lauvsnes hvor man kan samles for å få informasjon om utviklingen av brannen.

Politiet har kommet over i en fase hvor de innhenter informasjon om årsak og oversikt over konsekvensene.

- Vi vet at det står igjen noen hus, men vi vet ikke tilstanden. Både fritidsboliger og hus har gått tapt, sier han.

Han forteller at Flatanger aldri har opplevd noe lignende.

- Vi har aldri vært utsatt for noe sånt. Dette er spesielt i nasjonal målestokk. Det er jo nesten ei hel halvøy som har brent opp, sier han.

- Sindige innbyggere

Han tror innbyggerne i kommunen vil komme over den dramatiske brannen.

- Dette er et sindig folk, og de vil komme seg gjennom dette. Men en slik katastofe setter sitt preg på en liten kommune, sier han.

Flatanger har rundt 1200 innbyggere. Mellom 20 og 25 personer ble evakuert i natt.

- Småværet og Hasvåg er en kystidyll med kulturhistorisk verdi. Det er umulig å sette en pengesum på noe sånt, sier han.

Vitner så gnister

Lensmann Duna forteller at allerede har mistanke om hva som startet brannen.

- Vi har så gode vitneopplysninger at vi tør å anta at brannårsaken er gnister fra kraftledninger. De så at brannen startet i Uran.

Klokka 13.17 opplyser brannmester Arvid Nordstrand ved 110-sentralen at det fortsatt brenner på halvøya i Flatanger.

- Klokka 12.07 meldte mannskap om kontroll på brannen i Hasvåg, men fremdeles er det flammer rundt omkring. Vi sender fremdeles inn mannskap, sier han.

I Småværet er det seks eller sju hus som har brent ned, men det står igjen noen rorbuer. I Hasvåg er det ti eller elleve hus som har brent ned, mens det er sju-åtte hus som har berget.

- Ser fem rorbuer herfra

RS Harald V ble rekvirert til Småværet av Hovedredningssentralen kl 07. i morges.

- Det ser bedre ut i Småværet nå. Det er ingen flammer å se, men fortsatt røyk, sier styrmann Håvard Hansen.

Hansen forteller at det står igjen fem rorbuer, og 2-3 hus, det han kan se.

Nødetatene inne i området

- Jeg ser også at brannmannskaper og politi er inne i området.

Styrmann Hansen og de andre mannskapene om bord i RS Harald V, har hatt i oppgave å observere området og rapportere til innsatsleder og 110-sentralen i Nord-Trøndelag.

- Det har vært et tragisk skue, vi får ikke gjort så mye fordi området som brenner ligger til dels høyt i fjellene og det er vanskelig å komme til. Vi har slukket noen småbranner med brannkanonen vår, men det blåser så mye at sjøen knuser vannet før det når land. Brannkanonen vår har en rekkevidde på 100 meter, og brannen er 200-300 meter inn på land, forklarer styrmannen til adressa.no.

- Ser ut til å ha roet seg

Hansen mener det ser ut til å ha roet seg i Småværet nå, men han ser fortsatt røyk og har ikke oversikt på situasjonen inne på land.

- Det er et stort område, og vinden varierer fra kuling til storm.

Da vi snakket med styrmann Håvard Hansen kl 13. 40 var vinden oppe i 30 meter i sekundet. Det er foreløpig uklart hvor lenge RS Harald V blir liggende utenfor Småværet på Sørneset i Flatanger.

Slik ser Småværet ut etter brannens herjinger. Foto: BJØRN TORE NESS/NAMDALSAVISA
- Nå skal vi konsentrere på å sikre at brannen ikke sprer seg til fastlandet. Mannskaper skjærer nå hull i et ferskvann som ligger midt på øya, slik at brannhelikoptrene kan hente vann derfra, sier innsatsleder Morten Heggdal ved Nord-Trøndelag politidistrikt.