Den siste tellingen viser at 64 bygninger brant i storbrannen i Flatanger. Tidligere har det vært operert med 55 bygninger.

Fire helårsboliger (2 på Hasvåg, 1 på Håstad og 1 på Småværet) , 22 hytter og boliger brukt som fritidshus og 38 andre bygninger (fjøs, næringsbygg, uthus, garasjer og naust) gikk tapt i den dramatiske brannen på halvøya i Nord-Trøndelag.

Størst skader på Småværet

- Bygningene som har tatt fyr, har brent helt ned til grunnen. Bygninger som ikke brant, så uskadd ut. Det var veldig enten eller, sier byggesaksbehandler Gunnar Kvaløysæter ved teknisk avdeling i Flatanger kommune til adressa.no.

Torsdag var han på befaring i området, og kunne konstatere at rundt halvparten av bygningsmassen i området som ble rammet av brannen, forsvant i flammeinfernoet.

Det er Småværet som fikk de største skadene. Her er det kun de fem nye sjøhusene på Seiskjæret og fire andre fritidsboliger som berget. Reiselivsanlegget med butikk, pub og utleiehus gikk tapt. På Hasvåg var det også en del skader, men der var det mer driftsbygninger som ble rammet.

- Det er for tidlig å si noe om verdiene. Takstmenn og forsikringsselskap må bli ferdig med sin kartlegging, sier han.

Ifølge politiets tall så er det 66 skadde bygninger, mens kommunen opererer med 64. Avviket skyldes nok at politiet har talt bygninger som kan være

så små at de ikke regnes som bygninger etter kommunens definisjon.

Eldre hus nedbrent

De gamle fiskeværene med sin særegne bebyggelse har blitt hardt rammet av lyngbrannen som kom fullstendig ut av kontroll.

- Det er blant annet et bolighus og et våningshus som brukes som fritidsboliger som er registrert bygd før 1850. Dette er eldre hus som fylkesmannen som krever tillatelse dersom du ønsker å gjøre noe med dem.

SE BILDEGALLERI: De dramatiske bildene fra Flatanger

Etter hvert vil det bli en større diskusjon om hvordan man skal bygge opp lokalsamfunnene som har mistet så mye av særpreget sitt.

- Når det skal bygges opp, så vil det bli en debatt rundt hvilken linje man skal legge seg på. Skal man bygge i samme stil eller skal man gjøre noe nytt. Jeg vil tro at mange ønsker å få stedet tilbake til slik det var, sier Kvaløysæter.

Oppryddingsarbeidet er allerede i gang, og det har blitt gjort en del sikringstiltak på branntomtene for å hindre at ingen blir skadd i forbindelse med befaring. Kvaløysæter regner med at de kan sette igang med oppbyggingen av lokalsamfunnene rett etter at forsikringsselskapene har gjort seg ferdig med sitt arbeid.

Fri ferdsel i brannruinene

Området som ble rammet av brannen åpnes for fri ferdsel klokka 15.00 fredag ettermiddag. Området har vært kontrollert av politiet siden 30. januar klokka 12.50. Årsaken har vært sikkerheten for folk.

Løse gjenstander som kan ha vært farlige, og rester av bygningsmasse som kunne ha rast ned, skal nå være sikret. Politiets kartlegging av skadeomfang er også i ferd med å bli avsluttet.

Rundt halvparten av alle bygningene i området ble rammet av brannen. Foto: richard sagen
De fem nye sjøhusene på Seiskjæret og fire andre fritidsboliger var de eneste som berget på Småværet. Foto: richard sagen