Namsos: Dette skal være første gang her til lands at barnevernet er siktet for tjenesteforsømmelse og for å ha opptrådt skjødesesløst.

Barnevernet i Midtre Namdal samkommune har i løpet av flere år henlagt undersøkelsessaker knyttet til 147 barn, hvor det i mange av tilfellene har vært alvorlig omsorgssvikt over lang tid.

–Jeg vil be om unnskyldning til alle barna som er rammet. Nå gjør vi alt vi kan for å bedre barnevernet, sier ordfører Morten Stene i Midtre Namdal samkommune.

Ordføreren fikk siktelsen på sitt bord den 28. januar.

–Det betyr at vi fortsatt er under etterforskning, men så langt foreligger det ingen konklusjon fra påtalemyndighetens side, sier Morten Stene.

Skal beskytte barna

Retts- og påtaleleder ved Nord-Trøndelag politidistrikt, Sigbjørn Bjerkem, bekrefter at det er skrevet en siktelse og at det pågår etterforskning.

–Vi planlegger å gjøre ferdig avhørene i mars. Da vil vi også ta en ny vurdering på hva som skal skje videre.

Det var i mai i fjor at Fylkesmannen i Nord-Trøndelag anmeldte Midtre Namdal samkommune (MNS) til politiet på bakgrunn av barnevernstjenestens henleggelsespraksis og opplysningsplikt til politiet. Fylkesmannen mente ansatte i barneverntjenestens brudd på barnevernloven når det gjelder å følge opp meldinger med innhold om vold i nære relasjoner, kunne være tjenesteforsømmelse etter straffelovens paragrafer. I tillegg mente Fylkesmannen at det måtte vurderes hvorvidt plikten til å avverge straffbare handlinger var overholdt.

Lovstridig henleggelse

Årsaken til at Fylkesmannen fikk kjennskap til de uforsvarlige forholdene, var et brev barneverntjenesten i Levanger i 2012 sendte til Midtre Namdal samkommune. Disse brevene omhandlet to bekymringsmeldinger som MNS hadde besluttet skulle undersøkes. Den 2. februar 2012 skriver MNS følgende til Levanger barneverntjeneste: «... da tre måneders fristen for gjennomføring av undersøkelse er utgått, er dette ikke en sak som kan gås videre på».

Den 28. mars 2012 ba Fylkesmannen MNS oversende deres gjeldende rutiner og praksis knyttet til gjennomføring og avslutning av undersøkelser, samt status i to konkrete saker. Den 18. mai samme år purret Fylkesmannen på svar fra MNS.

Den 13. juli 2012 fikk Fylkesmannen svar hvor det skrives følgende: «Når det var mer enn seks måneder siden, var det en felles forståelse i barneverntjenesten, at sakene skulle lukkes ...»

Og det var denne forståelsen som fikk tilsynsmyndigheten virkelig til å reagere. Dette var en lovstridig henleggelsepraksis. Det førte til at Fylkesmannen startet et aktivt tilsyn og ba om at 62 saker fra 2011 samt alle saker fra 2012 hvor det var fristoversittelser, ble oversendt Fylkesmannen.

–Dette er saker hvor MNS etter vår vurdering har utvist lovstridig passivitet etter barnevernloven og FNs barnekonvensjon, mener Fylkesmannen.

Lover å rydde opp

Ordfører Morten Stene i Midtre Namdal samkommune sier dette er en meget vanskelig sak, spesielt fordi så mange barn er skadelidende.

–Det er så mange uskyldige barn involvert. Samtidig er det et stort press på avdelingen som har ansvaret for barnevernet. Vi har ikke noe annet mål enn at barnevernet skal komme ovenpå igjen og gi barna den beskyttelsen de har krav på, sier ordfører Morten Stene.

Tok ut siktelse: Politiadvokat Amund Sand har ansvaret for barnevernssaken som etterforskes av politiet i Nord-Trøndelag. Foto: LEVIN NESTVOLD jr.
Rydder opp: Det har vært utfordrende å holde barnevernet i gang. Men vi har klart det, mener admi nistrasjonssjef Tor Brenne. Foto: Leif Arne Holme
Sigbjørn Bjerkem. Foto: LEIF ARNE HOLME, Adresseavisen