For ti år siden kom Jacob Kuteh til Norge for å få et bedre og tryggere liv for seg og sin familie. Han rømte fra hjemlandet Liberia hvor krigen herjet. Lørdag opplevde Kuteh å bli skambanket av fire fremmede personer rett utenfor hjemmet sitt i Verdal. Saken ble først omtalt i Trønder-Avisa.

- Jeg hadde kjørt kona mi på jobb i 05-tida lørdag morgen. På vei hjem traff jeg en bil som begynte å følge etter meg, forteller han til Adresseavisen.

Tok kvelertak

På vei inn i huset ble han stanset av en av personene som kom ut av bilen som hadde fulgt etter ham. Kuteh trodde de ville spørre ham om noe.

- En mann kom først bort til meg og sa at det var meg de lette etter. Jeg fortalte at jeg het Jacob og at dette var mitt hus. Plutselig sa mannen «jeg liker ikke innvandrere her i Verdal». Han tok et grep rundt halsen på meg, og dyttet meg ned i asfalten, forteller Kuteh opprørt.

53-åringen har i flere år jobbet ved Reinsholm barnehage, og hadde nylig blitt ferdig med fagbrevet som barne- og ungdomsarbeider. Han har aldri opplevd rasisme tidligere.

- Jeg forsøkte å løpe mot verandaen min, men jeg ble sparket og slått hele tiden. Etter hvert kom det flere personer som slo med både never og en spade. Jeg begynte å gråte og spurte hvorfor de gjorde det, sier Kuteh.

Stor kul i panna

Mens Kuteh forsøkte å beskytte hodet mot de voldsomme slagene og sparkene, var det en nabo som ble vitne til voldsepisoden.

- De sparket meg i magen og i ryggen. Jeg tror angriperne så naboen og da løp de bort. Sønnen min på 16 år kom ut og ringte politiet, sier barnehagemedarbeideren.

Etter hvert kom også kona Hawa hjem, og hun fikk sendt mannen sin til Sykehuset Levanger. Han ble utskrevet senere samme dag, men fikk en stor bandasje rundt hodet hvor det vokste frem en stor kul i panna etter den alvorlige hendelsen.

Sendte barna til Oslo

Nå har ekteparet sendt de fire barna og et barnebarn på sju år ut av hjemmet i Verdal. Noen av familiemedlemmene er sendt til Oslo.

- Jeg er veldig redd og bekymret. Jeg har jobbet i barnehage i mange år for å integrere meg i det norske samfunnet. Jeg har prøvd å bidra, og jeg har ikke gjort noe galt. Hvorfor slo de meg, spør Kuteh.

De siste dagene har han ligget i senga si i boligen i Verdal. Han har fortsatt store smerter, og mange ubesvarte spørsmål.

- Jeg trodde vi ville være trygg her da vi flyttet fra krig i Liberia. Nå er jeg livredd, sier han.

Minst fem involvert

Det er lensmannskontoret i Verdal som etterforsker saken.

- Vi vet hvem som er involvert i saken. Det er i alle fall fem personer, sier lensmann Knut Olav Røstad til adressa.no.

I løpet av mandag ble tre personer avhørt av politiet, og ytterligere to skal avhøres tirsdag. De involverte skal være i 20-årene.

- Jeg ønsker ikke å kommentere hva disse har forklart i avhørene. Vi etterforsker bredt, og vil ikke gi opplysninger før etterforskningen er ferdig, sier Røstad til adressa.no.

- Høy prioritet

Lensmannen vil ikke kommentere hva som var årsaken til voldshendelsen, eller om noen av de avhørte har erkjent straffskyld.

- Akkurat nå ønsker jeg heller ikke å kommentere om konflikten var rasistisk motivert. Dette er en sak vi tar meget alvorlig og den har høy prioritet hos oss. Jeg håper at vi kan komme nærmere en konklusjon etter avhørene tirsdag, sier Røstad.

Etterforskningsleder Tor Klevmo har til Trønder-Avisa fortalt at det ikke var noe kjennskap mellom Kuteh og de som befant seg i bilen.

- I avhør tar den pågrepne mannen avstand fra at dette er rasistisk, sier Klevmo.

53-åringen fikk en kraftig kul i panna etter den blinde volden han ble utsatt for. Foto: PRIVAT
Kuteh måtte en tur på Sykehuset Levanger etter voldsepisoden utenfor hjemmet i Verdal. Foto: PRIVAT