Saken behandles i styremøte klokken 12.30 på hovedkontoret i Stjørdal.

Forslagene til innsparinger har møtt massiv motbør. Hele ni protestbrev mot kuttforslagene står torsdag morgen oppført på sakslisten foran ambulanseselskapets styremøte i Stjørdal. De er undertegnet av blant annet kommuneleger i de rammede kommunene. Flere kommunestyrer har også markert sin misnøye.

Klart løftebrudd

Fra Selbu og Tydal kommune påpekes det at et vedtak i tråd med forslaget vil være et klart brudd på inngåtte avtaler, siden Helse Midt-Norge har forpliktet seg til å la berørte uttale seg om endringer.

Også fra en rekke andre kommuner både i Trøndelag og i Møre- og Romsdal kommer det voldsomme protester.

Truer med departementet

Meråker kommune truer med å bringe saken inn for Helse- og omsorgsdepartementet og ber styret i ambulanseselskapet om å opprettholde dagens ordning i kommunen. Kommunestyret skriver i sin uttalelse at forslaget vil føre til en betydelig dårligere ambulanseberedskap i kommunen.

–Meråker kommunestyre kan ikke akseptere vesentlig økt responstid på natt ved utrykninger fordi dette vil kunne medføre fare for liv og helse for innbyggerne, heter det i brevet.

– Send saken tilbake

De ansattes fagforeningsrepresentanter påpeker i sin tilbakemelding at begrunnelsen for at Helse Midt-Norge skulle overta ambulansetjenesten var kvalitetsheving og standardisering. Konsekvensene av spareforslaget er totalt sett dårligere helseberedskap for folk i hele Midt-Norge. De ber derfor styret gi klar beskjed overfor styret i det regionale helseforetaket om at den «økonomisk ramme ikke gir rom for en forsvarlig drift av ambulansetjenesten i regionen».

Massivt underskudd

Dette bekrefter også administrasjonen i ambulanseforetaket, som i sin innstilling sammen med kuttlisten skriver at «tildelt økonomisk ramme for 2014 ikke er i tilpasset de styrende kravene for foretaket».

I fjor gikk ambulanseforetaket ca. 80 millioner kroner i underskudd. I år er budsjettet økt med 79 millioner kroner, men foreløpige anslag viser at det går mot en budsjettsprekk på 25 millioner eller mer. Det er denne som nå foreslås spart inn med de omstridte kuttene.