Kattungene på to uker var veldig pjuskete da de ble funnet, men kvikner til for hver eneste time som går.

- De sov i tre timer etter at vi kom hjem. Helt utslått, stakker. Da de våknet fikk de melk på flaske og har kviknet til, forteller Hammer Hegvik.

Hun er dyrepleier ved Steinkjer dyreklinikk,  og tok imot kattungene etter at de ble funnet i en Fretex-container i Steinkjer tirdsdag formiddag.

To uker gamle

Kattungene er cirka to uker gamle, og var lagt  i en svart søppelsekk før de ble dumpet i containeren for å dø. Men da noen ansatte i kommunen skulle tømme containeren hørte de skriking fra svartsekken og fant tre kattunger. Tre av dem lå i svartsekken, mens to kattunger hadde klart å ut av den.

- Den ene kattungen døde, og de fire andre skreik fryktelig da vi fikk dem inn på klinikken. De roet seg da de fikk mat, og det går stadig bedre med dem. Vi har veid dem og de har til og med lagt på seg litt, forteller fostermor.

Renate skal passe på dem til klinikken finner en amme.

Etter at Trønder-Avisa omtalte saken i dag, har flere interesserte meldt seg for veterinærvakten i Steinkjer.

Leter etter amme

- Jeg har tatt imot tre telefoner om kattungene så langt. Disse blir henvist til dyreklinikken som tar stilling til hvem som kan være aktuelle i morgen, forteller veterinærvakt Maren Rømo Meldal.

Veterinær Inga Rapp Friedl ved Steinkjer dyreklinikk forteller at det aller helst bør være en katt som allerede har kattunger, men en katt uten unger kan også gå.

- Det kan fungere med en tidligere kattemor. Ofte kan synet av kattungene være nok til å sette igang melkeproduksjonen hos en tidligere kattemor. Men mat er nå én ting. Like viktig er det at kattungene får riktig oppdragelse. Kattunger uten kattemamma kan få avvikende atferd, sier Friedl.

Trenger mamma i 12 uker

Med avvikende adferd menes at de fungerer dårlig sosialt, sammen med andre katter og mennesker.

- De trenger å utvikle sosial intelligens, og de trenger å lære renslighet. Dersom de ikke får mat av mammaen sin, kan de få problemer med pattebehov senere, altså at de fortsetter å suge på alt rundt seg også når de blir større, forklarer Friedl.

Veterinær Friedl har i løpet av dagen vært i kontakt med Dyrebeskyttelsen som sier de skal finne nye hjem til kattungene så snart de er gamle nok.

- Men i mellomtiden trenger vi altså en amme, sier Friedl.

- Jeg synes det er forferdelig trist at folk kan finne på å gjøre noe sånt mot dyr. De har samme følelser for sult, tørst og kulde som vi mennesker har. Heldigvis har vi ansatte som legger alt annet til side for å ta seg av dem, sier veterinæren og berømmer fostermor Renate for innsatsen.

Saken er politianmeldt og blir etterforsket ved Nord-Trøndelag politidistrikt.

Dyrepleier Renate Hammer Hegvik er fostermor for de fire kattungene. Foto: Privat
Kattungene legger på seg, men trenger en amme. Foto: Privat
Foreløpig god og mett etter flaskemåltid. Foto: Prvat
Sulten liten kattepus. Foto: Privat