Stjørdal: Du kan nemlig bli holdt økonomisk ansvarlig for momsjuks om det viser seg at virksomheten driver på siden av loven.

Det hjelper ikke om det oppgis selskapsnummer og bankkontonummer. Eller om du avkreves moms for jobben. Momspengene kan nemlig gå rett i de lyssky håndverkernes lommer.

Nå går politiet ut og advarer folk i Midt-Norge slik at ikke de skal gå i fella slik at ikke folk skal bli straffet

Politiet advarer

De siste årene har mange fått problemer etter å ha brukt det som skal være britiske steinleggere eller asfaltleggere. Flere av de samme «håndverkerne» tilbyr nå blant annet maletjenester, salg av montering av varmepumper, takvask eller taklegging.

–En del av disse virksomhetene driver muligens, men i de fire årene jeg har jobbet med dette har alle jeg har vært borti drevet ulovlig, sier politiførstebetjent Åsbjørn Vikan, som jobber med økonomisk kriminalitet hos politiets Øko-team i Nord-Trøndelag.

Du må sjekke selv

Ofte drives virksomheten også i strid med ligningsloven, regnskapsloven og bokføringsloven. Vikan skisserer hvordan det i enkelte tilfeller er et selskap ledet av en brite eller ire, som tar på seg oppdraget, arbeidet utføres av østeuropeere som oppgir at de tilhører et annet foretak, fakturaen kommer fra et tredje foretak og kontonummeret trenger ikke tilhøre noen av foretakene.

–Alle avtaler bør gjøres skriftlig. Betal aldri forskudd og sørg for å få en skikkelig faktura, med kontonummer. Dette bør du alltid spørre hvem tilhører, men du bør også sjekke at firmaet virker troverdig på andre måter, sier Vikan.

Han viser blant annet til at du bør du sjekke Brønnøysundregistrenes nettside.

–Steinleggerne er ofte registrert som enkeltmannsforetak, men det er ikke nok. Typisk for selskapene er at de ikke momsregistrert, noe som kreves for at virksomhetene skal kunne selge slike tjenester til kunder. Det går enkelt an å sjekke virksomheten på www.handlehvitt.no. Her ser du blant annet om de er momsregistrert og dermed trygge å engasjere. Du bør også spørre hvem kontonummeret som oppgis tilhører, sier han.

Mange firma

Et raskt søk i selskapsregister viser at en rekke britiske navn går igjen i enkeltmannsforetakene som tilbyr steinlegging- og håndverkertjenester. År etter år etablerer de samme navnene nye firma. Det som synes å være en familie har for eksempel opprettet ikke mindre enn 17 ulike foretak. En rekke av selskapene er fortsatt aktive. Andre er strøket fra selskapsregister og momsregister.

–Jeg kan ikke forstå at noen ønsker å benytte fra slike virksomheter, men om du gjør det så sørg i alle fall for å være hjemme for å følge med. Det følger ofte mange andre forhold med disse «håndverkerne», sier Vikan.

Alle drev ulovlig

Vikan vet hva han snakker om etter å ha jobbet med å samle inn og systematisere informasjon om steinleggerne og asfaltleggernes på nasjonalt nivå de siste årene som ansatt i Skattekrim i Skatt Øst.

I forbindelse med arbeidet mistenker politiet både tvangsarbeid og menneskehandel. Arbeiderne jobber ofte uten arbeidsklær og verneutstyr. De har heller ikke id-kort som kan dokumentere hvem det faktisk er som utfører jobben. Vikan forteller at huseiere er utsatt for trusler om vold, for å få kontant betaling, eller er avkrevd høyere pris i ettertid.

Fullt trykk

Nylig ble en kvinne bosatt på Østlandet anmeldt for å ha latt slike virksomheter disponere sin konto for å kreve inn betaling. Pengene, ofte store summer, tas ut kontant eller sendes umiddelbart ut av landet, slik at ikke kontoene skal bli frosset om de blir anmeldt.

–Fra regjeringshold og riksadvokaten er det nå klare signaler om at vi skal forfølge disse virksomhetene. Ikke bare unndras inntekter fra staten, men det ødelegger også for norsk næringsliv. I verste fall tvinger det seriøse virksomheter, som vil drive skikkelig, ut av markedet, sier Vikan.

Frank Cadamarteri990 06 540frank.cadamarteri@adresseavisen.no

Utenlandske steinleggere på jobb et sted i Trondheim da politiet og skatteetaten aksjonerte mot dem i 2012. Foto: TROND OLA TILSETH, Adresseavisen
Utenlandske steinleggere på jobb i Verdal i fjor. Foto: Leif Arne Holme