Tidlig onsdag morgen ble politiet varslet om en skadd havørn som satt i skogkanten i Fosslandsosen i Namsos.

- Melder fortalte at de hadde observert et ørnepar de siste dagene, men plutselig var den ene ørnen på bakken og satt i skogkanten ved der de bodde. Viltnemnd og melder fikk fraktet den skadde havørna til dyrlege, men dessverre var skadene for omfattende, sier operasjonsleder Rune Reinsborg i Nord-Trøndelag politidistrikt.

- Alvorlig handling

Veterinær Rüdiger Schultz sier at det ikke var noe håp for havørna.

- Den var i live da den kom inn, men den hadde skader som kunne tyde på at den hadde blitt skutt. Den vil trolig bli sendt til obduksjon, slik at det kan fastslås hva den døde av, sier han.

Veterinæren var i kontakt med lokale ørneeksperter som også mente at det beste var å avlive fuglen.

- Dersom noen har skutt fuglen, er det helt klart kriminelt og en alvorlig handling, sier han.

Totalfredet på 60-tallet

Det er ikke første gang at Schultz har fått en ørn på bordet, og han forteller at det innimellom hender at de må ta seg av skutte ørner.

- Det er nok bare en brøkdel som kommer inn til dyrlege. Jeg har ingen formening om hvor utbredt det er, men man gjør seg noen tanker. Alle som er i besittelse av skytevåpen skal ha tillatelse og da har de også fått opplæring. Man skal vite hvilke dyr som er totalfredet, sier veterinæren.

Havørna ble totalfredet i Norge i 1968, og det er derfor ulovlig å skyte på fuglene.

Trenger tips fra publikum

- Dette er en sak vi vil etterforske, og vi vet veldig lite om hvem som kan stå bak. Vi er helt avhengig av tips, sier operasjonsleder Reinsborg.

Politiet har ikke noe eksakt tidspunkt på når havørna ble skutt, men mye tyder på at det kan ha skjedd tidligere i uka.

- Ørna var veldig medtatt, og røntgen viste at det var hagl i kroppen på den. Vi ønsker opplysninger som kan sette oss på sporet, forklarer Reinsborg.

Miljøkonsulent Geir Modell ved Midtre Namdal samkommune forteller at dette dessverre er sånt som skjer, og at det innimellom blir meldt inn slike situasjoner.

- Det har vært folk som har havnet i fengsel og blitt bøtelagt for lignende hendelser, og miljøkriminalitet er noe som blir prioritert hos politiet, sier han.